Rumensk jente (16) utnyttet i prostitusjon

Advokat Arvin Sjødin kritiserer politiet i Rogaland for fordomsfull etterforskning.
Foto: Scanstockphoto
Etter en politiaksjon i Bergen ble en 16 år gammel jente funnet. Politiet mistenker at hun er blitt utnyttet i prostitusjon. 
0Shares

Lørdag kveld auksjonerte politiet på to adresser på Askøy og i Bergen. Det ene huset de auksjonerte mot var en av de mest sentrale i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» som ble sendt i april i fjor, skriver NRK.

På det meste har over 20 personer bodd i det ene huset i Bergen, som NRK vet er tilknyttet et rumensk kriminelt miljø.

Under auksjonen lørdag ble elleve rumenske statsborgere arrestert, siktet for grov menneskehandel. Åtte av dem ble arrestert i Bergen og tre personer på Askøy. Flere av dem er løslatt, men to menn og to kvinner er fortsatt siktet for grov menneskehandel. De sitter nå i varetekt i Bergen sentrum og skal trolig framstilles for fengsling tirsdag.

Utnyttet seksuelt 
Da politiet auksjonerte lørdag, fant de en 16 år gammel jente i en bydel like utenfor Bergen sentrum. Hun var i et hus sammen med tiggere, prostituerte og flere menn. Det var tidligere observasjoner av denne jenta som førte til auksjonen.

– Vi mistenker at jenta ble transportert til Norge for å utnyttes i prostitusjon, sa politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt søndag.

Politiet mener at jenta allerede er blitt utnyttet seksuelt i løpet av den tiden hun har vært i Norge. Jenta skal nå til avhør og er blitt tatt hånd om av barnevernet. Ifølge bistandsadvokat Hilde Cecilie Meyer, er 16-åringen preget av situasjonen.

Eieren av huset jenta ble hentet ut fra, tar nå grep. Han leier ut ni leiligheter i Bergen, og tre av dem var på et tidspunkt leid ut til det rumenske nettverket. Han avviser imidlertid alle koplinger til at han skal ha samarbeidet med nettverket eller visst hva de holdt på med. Huseieren kaller situasjonen tragisk, men han føler ikke noe ansvar for situasjonen.

– Hvorfor skulle jeg følt det? Jeg visste jo ingenting. Jeg bare leier ut, sier mannen til NRK, som  informerer om at han ikke ønsker å leie ut til rumenere i fremtiden.