Hussain og Gunaratnam blir verger for fengslede iranere


Foto: Anna A. Oftedal / Privat
Aps Kamzy Gunaratnam og SVs Marian Hussain er blant stortingsrepresentanter som har erklært sin støtte til fengslede demonstranter i Iran
160Shares

I etterkant av protestene i Iran, som startet i september 2022, har flere politikere aktivt støttet iranske frihetsaktivister som sitter fengslet og venter på henrettelsesdom, ved å erklære seg som verger for disse.

Ordningen kommer som følge av anklager fra internasjonale organisasjoner om at landets myndigheter vilkårlig fengsler og henretter demonstranter.

Flere norske stortingsrepresentanter med minoritetsbakgrunn har blitt med i kampanjen, blant disse er Kamzy Gunaratnam fra Arbeiderpartiet og Marian Hussein fra SV.

Gunaratnam tok på seg sponsorskap for fem iranske menn, som hun mener sitter vilkårlig fengslet. Hun skrev følgende på sin Facebook-profil i desember:

– Retten dømte mennene etter en grupperettssak 30. november 2022, som ikke lignet en vanlig rettslig prosedyre. Iranske myndigheter må umiddelbart avklare domfellelsen og dommen som er utstedt mot hver av disse personene.

Kamzy Gunaratnam er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og politisk sponsor for iranske menneskerettighetsaktivister.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Støtter iransk lege

SVs Marian Hussain har valgt å være verge for legen Hamid Ghare Hasanlou, som ble arrestert i Karaj for fem uker siden.

– Forbrytelsen hans var å overvære begravelsen til Hadis Najafi, en jente som ble drept i en fredelig protest i Karaj noen dager tidligere, sier hun til Utrop.

SVs Marian Hussain har blitt verge for fengslede i Iran (Foto: Arkiv).
Foto : Claudio Castello

Videre forklarer hun hva sponsorskap innebærer:

– Flere titalls mennesker risikerer livet og er dømt til døden av det iranske regimet uten rettferdig rettgang. Vi er mange som forsøker å være stemme og belyse situasjonen til de menneskene som risikerer livet. En av måtene vi har valgt å gjøre dette på er ved å  «adoptere» og være verger for de dødsdømte gjennom å gi sakene deres oppmerksomhet.

Hussein sier hun har sendt et brev til den iranske ambassadøren i Norge.

– Det politiske engasjementet og oppmerksomheten utenfor Iran er viktig for omgjøring av dødsdommene.

– Hva var det som motiverte deg til å ta dette skrittet?

– Det var de flere hundre epostene og engasjementet fra nordmenn som har kontaktet meg. Som folkevalgte er vi engasjerte mennesker som ønsker å kjempe for en mer rettferdig verden, men engasjementet fra folket som har valgt oss, ga meg en ekstra motivasjon. Jeg vil takke de menneskene som fortsetter protestene her i Norge og som tar kontakt med oss folkevalgte.