NHO vil la flyktninger hogge trær

 
Foto: Wikimedia Commons
NHO Agder vil ha arbeidsledige og flyktninger ut i skogen for å hogge trær. Skogrydding langs kraftlinjer skal hindre kostbare strømbrudd og bidra til integrering og sysselsetting.
0Shares

Tung snø på trær og kraftlinjer har ført til utallige strømbrudd på Sørlandet. Mange har vært strømløse og bedrifter har tapt millioner på strømbrudd fordi trær har falt over strømlinjene.

Nå må det en storstilt dugnad til, sier regiondirektør i NHO, Siri Mathiesen. Hun vil ha folk uten arbeid ut i skogen for å sikre strømtilførselen framover.

– Agder ligger lavest på yrkesdeltakelse og høyest på ledighet, og ikke minst trenger mange flyktninger arbeid. Her er det både tiltaksmidler og sysselsetting slik at vi kan få folk ut i arbeid og få ordnet opp en gang for alle.

Storstilt dugnad
Agder Energi Nett er ansvarlig for strømnettet og for å rydde kraftgatene for å hindre strømbrudd. Erfaringene viser at de ikke er gjort nok, mener Mathiesen.

– Vi har ledig kapasitet og det må settes i gang en storstilt dugnad i samarbeid med Nav. Det kan drives av profesjonelle og folk læres opp, sier NHO-direktøren som mener dette er en gylden anledning for Nav i forhold til flyktninger.

Fabrikksjef: – Vi har tapt 17 millioner
Flaskevannprodusenten Voss i Iveland har tapt 17 millioner i salgbare produkter under snøfallet, og heier på NHO-forslaget.

– Vi taper ikke bare produkter for salg, men også produksjonstid og arbeidskapasitet, sier fabrikksjef Olaf Grimsmo.

Nav-direktør Per Lund kaller på sin side forslaget fra NHO for “populistisk,” men sier Nav er interessert i å diskutere det hvis det er behov for arbeidskraft.