Klager inn Resett til PFU

Sumaya Jirde Ali er årets mottaker av Zola-prisen. Her leser hun fra sin diktsamling "Kvinner som hater menn".

Lørdag la det alternative nyhetsmediet Resett ut et innlegg signert anonymt under signaturen “Mumler Gåsegg” som handlet om den norsk-somaliske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali (bildet).

I innlegget blir Jirde Ali blant annet beskrevet som «et hatsk PK-smykke (politisk korrekt) med snevert utsyn» som er opptatt av å «klekke ut provokasjoner, som vil få det norske folk til å hate seg selv enda mer».

I kommentarfeltet under saken ble uttrykk av enda grovere kaliber brukt mot henne. Ord som blant annet “hettemåke” blir brukt i hetsen mot Jirde Ali.

Går til PFU med klage
Ifølge Dagbladet
har Jirde Ali klaget Resett inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på blant annet punktet om beskyttelse av enkeltmennesker og grupper mot overgrep, på punktene om å vise saklighet, omtanke og respekt og for ikke å rette feilaktige opplysninger.

– Resett modererer ikke eget kommentarfelt, folk har skrevet grovt om meg i anonyme kommentarer, heter det i klagen til Pressens Faglige Utvalg.

Kan likevel slippe fellelse
Innlegget har skapt sterke reaksjoner, med flere som kommer med støtteerklæringer overfor Jirde Ali, og legger til hashtagen #JegstøtterSumaya.

Skuespilleren Sven Henriksen har også kommet med en sterk forsvarstale for norsk-somalieren, og like sterk kritikk av kommentarfeltet.

I en kommentar i Dagbladet hevder kommentator Marie Simonsen at klagen kanskje ikke vil bli behandlet.

– Det skyldes ikke klagens gyldighet, men at Resett ikke har forpliktet seg til PFU og presseetikkens Vær Varsom-plakat. Flere av mediene som står utenfor ordningen liker å smykke seg med at de likevel følger PFUs regler, og PFU har tidligere behandlet klager blant annet mot Document. I dag behandles en sak om Resett. Nettstedet rights.no har derimot vært ærlig nok til ikke å late som man følger presseetikken, og derfor blir heller ikke klager mot rights.no behandlet.

– Handler ikke om hudfarge
I et tilsvar fra Resett-redaksjonen i kjølvannet av Jirde Alis PFU-klage fremheves at Sumaya står fritt til å anmelde hat-meldinger og trusler, og at det som skrives om henne ikke handler om hennes hudfarge. 

– Som samfunnsdebattant må hun stå til rette for det hun skriver og pressen har lov til å stille seg kritisk til personer som ber offentlig politi og ministere “dra til helvete”. 

Videre skrives det:

– Nordmenn er lei av å bli fortalt at de er rasister av personer som gjemmer seg bak offerrollen. Norge er et av de mest tolerante landene i hele verden og har gitt innvandrere som Jirde Ali alt de kan drømme om. Norge fortjener mer respekt og ydmykhet (…)Respektfull språkbruk burde alle etterstrebe. Men det må gjelde samtlige parter.