Nesten fraværende i offentlige utvalg

Bakerst i køen: Det er innforstått på mange arbeidsplasser at minoriteter stiller bakerst i køen for å få forfemmelser, mener "Farid"
Foto: Souhaila Bougrine
Kun 2,6 prosent av medlemmene i offentlige utvalg har minoritetsbakgrunn, ifølge en ny rapport.
0Shares

Rapporten fra Tankesmien Agenda viser at andelen minoriteter i offentlige utvalg er langt mindre enn i samfunnet for øvrig. Kun 34 av de 1.316 personene som har sittet i offentlige utvalg siden 2009, har minoritetsbakgrunn, ifølge Klassekampen.

Om man legger Statistisk sentralbyrås definisjon av minoriteter til grunne, har omtrent 10 prosent av befolkningen minoritetsbakgrunn, skriver avisa. Da er nasjonale urfolk og minoriteter ikke regnet med.

Rapporten viser også at folk med minoritetsbakgrunn gjerne blir plassert i offentlige utvalg der temaet er innvandring og integrering. I tillegg er andelen minoriteter i utvalgene fallende. Agendas leder, Marte Gerhardsen, stiller seg kritisk til denne utviklingen.

– Denne delen av folket er sterkt underrepresentert i det offentlige, politiske Norge. Den delen av folket som har minoritetsbakgrunn må oppleve at de blir representert. I tillegg er det grunn til å tro at de har erfaringer som er viktige å ha med seg, sier hun.

Kunnskapsdepartementet er bedt om å kommentere rapporten, og opplyser til avisen at først når de har lest hele notatet, kommenterer de gjerne.

(©NTB)