Enslige mindreårige føler seg utrygge på asylmottak

Alle tilrettelagte avdelinger (TA) er tilknyttet et ordinært mottak (bildet). Dette mener eier av asylmottaket, Olav Strand, har flere fordeler. – I et ordinært mottak har du mange støttespillere og du har "normaliteten", sier han
Foto: Hanna Skotheim
En Fafo-rapport viser at norske asylmottak ikke klarer å gi enslige, mindreårige asylsøkere nok trygghet og stabilitet.

To tredeler av ungdommer som møtte opp da Fafos forskere arrangerte allmøter, sa de følte seg utrygge på mottak, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og viser til den aktuelle rapporten.

– Dette er en konsekvens av at enslige mindreårige asylsøkere plasseres i et system som ikke er tilrettelagt for å ivareta barn over en lengre tid, sier Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Forskerne avdekket mindre vold og aggresjon enn ventet, men avdekket betydelig apati, selvskading, søvnproblemer og skolevegring.

– Det å være 17 år og vente på en avklaring om opphold er krevende psykisk. Ungdommene vet ikke hvor de skal plassere drømmene sine. Da er det ikke rart at mange blir syke, sier Guri Tyldum, en av forskerne bak rapporten.

Fafos anbefalinger til Utlendingsdirektoratet er å prioritere rask behandling av asylsøknadene fra enslige mindreårige, slik at usikkerhetene reduseres og oppholdet på mottak blir så kort som mulig. I tillegg anbefaler forskerne at driften ved mottakene legges om.

– Det må i større grad fokuseres på den overordnede omsorgssituasjonen for barna. Det må være mer forutsigbarhet, sier Tyldum.

(©NTB)