«Svein» oppfordrer til å drepe muslimske barn


Foto: Skjermdump / @rasisme_i_norge
– Vi trenger å bekjempe dem militært, skriver «Svein». I «Venner av Alliansen, felleschat» kryr det av muslimhat, jødehat og annen grov rasisme.
58Shares

«Muslimer får mange barn fordi de får mye trygd. Men det er ingen vits i å håpe på å overta dem i antall ved ren passiv befolkningsøkning. Vi trenger å bekjempe dem militært. Ellers bedriver man ikke kamp. Og det haster å komme i gang med det.»

Dette skriver en som kaller seg «Svein» i chat-gruppa «Venner av Alliansen».

Alliansen er et innvandringsfiendtlig og høyreekstremt politisk parti ledet av Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Han er registrert som eier av den omtalte chatgruppa.

«En mann kan lett ta ut 8 unger»

Ifølge Svein er Norge under angrep. Han oppfordrer en annen bruker til å være med å gjøre selvforsvar.

«Er du villig til å bli med på å gjøre selvforsvar? Norge blir angrepet nå.»

«Fienden» han vil slåss mot, beskriver han som muslimer, men også folk med mørk hudfarge. Dette innebærer barn.

«De ungene kommer vel ikke ut kampklare. En mann kan lett ta ut 8 unger», skriver Svein.

Chatten skjer via appen Telegram, og er åpen for alle. Instagram-kontoen Rasisme i Norge la ut vedlagte skjermdumper fra denne chatten i en bildeserie for noen dager siden.

«Hatet mot muslimer, jøder, Arbeiderpartiet og flere er godt representert i dette ekkokammeret», skriver Rasisme i Norge.

 

Utrop kan ikke bekrefte at personen som har skrevet drapsoppfordringene faktisk heter Svein,  og unnlater å publisere etternavnet for å skjerme personer som har dette navnet. Utrop kan heller ikke bekrefte om bildet som er vedlagt i chatten er et bilde av ham 

Vil slippe ut Breivik

«Det som er så dumt er alle forbudene. Jeg bør for eksempel kunne drepe uten å få en haug med fordømmende blikk mot meg», skriver han videre.

Etter å ha diskutert litt med en av de andre chatdeltakerne om hvor mange en mann kan drepe, om de skal legge seg i hardtrening, eller ikke, skriver han:

«Da får vi slippe ut Breivik igjen da, han var tross alt bare en naturkraft, neste gang så får AP sørge for bedre vakthold»

Jødefiendtlige konspirasjonsteorier

Utrop har sjekket ut Telegram-gruppa «Venner av Alliansen». Det er ikke bare muslimer som legges for hat i denne felles-chatten.

Det kryr av rasistiske hatytringer mot muslimer, jøder og svarte. Flere av deltakerne har delt lenker til grove konspirasjonsteorier om jøder. Andre har delt bilder av Adolf Hitler og Nazi-memes

Flere er Holocaust-fornektere. Svein mener også at Breiviks dødelige terrorangrep mot Arbeiderpartiungdommen i 2011 ikke var en massakre, men at ungdommen «slumpet til å dø fordi de hadde glemt å ta på seg skuddsikker vest da de skulle på sommerleir»

Utrop har snakket med leder i Rasisme i Norge, Jamal Sheik. Han forteller at de rasistiske utsagnene og spesielt drapsoppfordringene mot muslimske barn, har gjort flere av følgerne hans bekymret.

— Spesielt muslimske foreldre forteller at de er bekymret for barna sine. I chatten er det også mye jødehat, og profilerte norske jøder er hengt ut, sier Sheik til Utrop.

Han sier at de jødefiendtlige konspirasjonsteoriene i denne gruppa er såpass grove at han ikke ønsket å gjengi de på Instagram-kontoen. Han vil ikke bidra til spredning av skadelig feilinformasjon.

«Jamal blir nestemann»

Jamal Sheik, leder av Rasisme I Norge.
Foto : Privat

Etter at deltakere i Telegram-gruppa ble oppmerksom på at samtalen deres var lagt ut på Rasisme i Norge, ble truslene rettet direkte mot ham.

«Jamal blir nestemann», skriver Svein.

Dette er ikke første gangen Sheik blir truet av Alliansen-tilhengere fordi han driver antirasistisk arbeid. I august intervjuet Utrop tidligere Alliansen-politiker Johan Slåttavik som la ut bostedsadresser og andre sensitive personopplysninger om Sheik. Sett i lys av Slåttaviks tidligere uttalelser, blant annet om å drepe antirasister, ble dette oppfattet som drapstrusler.

Slåttavik sto på tredjeplass på Alliansens valgliste i 2021.

– Må sees som humor

Utrop har kontaktet Johansen som påpeker at Svein nødvendigvis ikke er en ekte tilhenger av Alliansen.

– Hvem som helst kan bli med i den chatten og kalle seg hva som helst, skriver Alliansen- lederen i en e-post til Utrop.

 

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har selv fremmet flere antisemittiske og rasistiske budskap på Twitter.
Foto : Alliansen

Johansen påpeker at Alliansen ikke tillater voldsoppfordringer. Samtidig mener han at det må sees på som humor.

— Mye av den chatten og Alliansen generelt er satire, humor, overdrivelse og må sees som det.

— Mener du at en oppfordring til å drepe muslimske barn skal sees som humor?

— Jeg har ikke satt meg inn i de konkrete tingene, men på generelt grunnlag er humoren blant gutta i Alliansen-ungdommen med vilje fullstendig «over-the-top» med ekstreme overdrivelser og så videre. Dette gjelder ikke bare Alliansen-ungdommen men generelt i «alt-right» miljøene i hele verden/vesten.

Selv har han fremmet flere jødefiendtlige (antisemittiske) budskap på Twitter. Blant annet skrev han dette i 2019:

«Jødene setter oss på prøve. Det er det de gjør, det er deres oppgave, Det er deres metafysiske rolle. Hvordan vi svarer på prøvelsen, er opp til oss».

Tar avstand fra voldelig retorikk

Sveins uttalelser beskriver han som «smakløse».

– Sannsynligvis er dette uttrykk for en type humor, om enn smakløs sådan. Jeg tar avstand fra all voldsretorikk og Alliansen-ungdommen tar avstand fra all voldsretorikk.

Johansen mistenker at noen fra venstresiden står bak Sveins rasistiske drapstrusler.

– Navnet høres faktisk falskt ut. Kan godt være noen av dere fra venstresiden som skaper de sitatene.

– Du skriver at Alliansen er imot vold. Vil du konfrontere eller utestenge Svein fra chat-gruppa?

– Jeg tror kontoen er falsk. Det tar ett sekund å lage en ny falsk konto, så det nytter ikke å stenge om man har et åpent forum, svarer Johansen.

Avslutningsvis ber Johansen om at det fulle navnet til Svein ikke publiseres, i tilfelle han er mindreårig.

– Jeg vet ikke, jeg er på Gran Canaria, skriver Johansen, som har bodd på den spanske øya utenfor Marokkos sørlige kyst siden desember.

Politiet ser på saken

Sheik forteller at Oslo politidistrikt tok kontakt med ham etter å ha sett Instagram-innlegget. Ifølge ham har de tatt tak i saken.

– Oslo politidistrikt er kjent med uttalelsene det refereres til, skriver pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, i en e-post til Oslo

– Hvilke grep gjør OPD, når dere finner/blir informert om mennesker som oppfordrer til drap på religiøse eller etniske grupper?

– Når vi blir kjent med kontoer på sosiale medier der innholdet kan være straffbart eller en del av straffbare handlinger, vil vi som hovedregel anmode tjenesteleverandøren om å stenge kontoen. I tillegg vil anmeldelse bli vurdert,

Merk: En tidligere versjon av denne saken, manglet uttalelse fra Oslo Politidistrikt.