Samfunnsdebattant kritisk til Ramadan-belysning i Oslo

Sosiolog Kjetil Rolness er kritisk til en eventuell Ramadan-belysning i Oslo, som her fotografert i London.
Foto: Skjermdump/YouTube
Sosiolog Kjetil Rolness mener forslaget om Oslo-belysning under Ramadan handler om å "sanke muslimske stemmer". – Konspiratorisk, mener Minotenk-leder.
For noen dager siden markerte Londons ordfører Sadiq Khan inngangen til Ramadan-måneden, med en historisk begivenhet. For første gang fikk London-gaten Coventry Street Ramadan-belsyning.

Oslo-Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg hat tatt til orde for at noe lignende bør skje i Oslo allerede til neste år.

– Uansett om du tror eller uansett hva du tror på, så bør Oslo være en inkluderende by der alle kan føle seg hjemme. Jeg synes Oslo kommune bør gå foran å ta et initiativ overfor ulike minoritetsmiljøer og næringslivet og få til fine markeringer også av andre tradisjoner enn bare julen, sier han til VG.

Støttes av Johansen

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gir forslaget fra Lae Solberg entusiastisk støtte:

– Dette var kult, skriver byrådsleder Raymond Johansen om Ramadan-belysningen i en SMS til Aftenposten.

– Det er noe vi støtter fullt ut, sier han.

Samfunnsdebattant kritisk

I et Facebook-innlegg skriver sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness kritisk om at Oslos gater skal belyses under den muslimske høytiden.

Samfunnsdebattant Kjetil Rolness mener forslaget “er et forsøk på å sanke muslimske stemmer ved høstens kommunevalg” (Foto: Claudio Castello)
Foto : Fotokollasje/Arkiv/Dax18

Ifølge et utdrag av innlegget skriver Rolness:

Snikislamifisering? Neida. Nå skal det skje i full åpenhet, på offentlig sted, i kommunal regi.
Dette forslaget fra Høyre(!) er ikke bare et skamløst forsøk på å sanke muslimske stemmer ved høstens kommunevalg. Det vitner om en total manglende evne til prinsipiell og logisk tenkning (…) Hvorfor skal man “pynte” byen for én religion? (Atpå til en religion som i sin konservative versjon bryter med norske fellesverdier og i sin ekstreme versjon sprer vold og død?) Skal ikke det offentlige være livssynsnøytral? Og hvorfor skal man prioritere en høytid som bare 10 prosent av byens befolkning feirer? Men som alle blir tvunget til å forholde seg til i bybildet?

– Konspiratoriske holdninger

Linda Noor, leder i Minotenk, sier til Utrop at Rolness bruker begrepet snikislamisering som om det faktisk er et fenomen.

Linda Noor i Minotenk sier Rolness` post på Facebook er preget av konspiratorisk tenkning (Foto: Privat)
Foto : Arkiv

– I seg selv vil dette plassere Rolness i et konspiratorisk landskap. Hele bybildet pynter til høytiden jul og det skader ingen om en liten gate blir pyntet med noen lys i forbindelse med Ramadan, slik som i London, sier hun til Utrop.

Noor sier det er ikke hele London som er dekorert, men kun et lite område.

– Jeg tenker de som ikke tåler å se Ramadan-lys, turbaner på Turban-dagen eller Pride-flagg, får jobbe litt med seg selv, og stille seg noen kritiske spørsmål om hvor skaden ligger i dette. Det synes jeg Rolness bør utfordres på. Muslimer utgjør en stor del av befolkningen i enkelte bydeler, og det er ingen grunn til at det skal være usynlig.

Integrering kan ikke påtvinges

Arshad Jamil fra paraplyorganisasjon Muslimsk Dialognettverk reagerer også kraftig på innlegget.

Arshad Jamil fra Islamic Cultural Centre reagerer sterkt på tonen i Facebook-innlegget (Foto: Claudio Castello).
Foto : Claudio Castello

– Belysning eller ei, det som er langt viktigere for samfunnet er å bekjempe holdninger som folk som Rolness har. Å kalle muslimer for “disse”, reagerer jeg mer på enn at han er imot å sette opp Ramadan-lys. De ser ikke verdien av å være inkluderende og hvilken økonomisk gevinst det er for samfunnet når man kan motvirke utenforskap, sier han til Utrop.

Videre sier han:

– Integrering kan ikke tvinges på folk, det er et indre driv og trigges av å bli inkludert, å bli verdsatt og bli likebehandlet.

Utrop har kontaktet samfunnsdebattant Kjetil Rolness for tilsvar, uten å lykkes