Hvordan bruke kunst til å formidle utenforskap, rasisme, menneskerettigheter og folkemord?

Author Recent Posts redaksjon Latest posts by redaksjon (see all) – Idrettstilbud skal være tilgjengelig for alle - 24.10.2023 Over 1400 mennesker til Kanariøyene i migrantbåter fra Afrika - 23.10.2023 Morgenseminar om svangerskapsomsorg til nyankomne migrantkvinner 30.11.23 - 23.10.2023 Hvordan kan kunst brukes til å formidle temaer som menneskerettigheter, utenforskap, rasisme og folkemord? Det er […]

Hvordan kan kunst brukes til å formidle temaer som menneskerettigheter, utenforskap, rasisme og folkemord? Det er temaet på seminaret «Giving Voice to the Unspeakable» på HL-senteret 29.-30 mars.

Blant høydepunktene på programmet er rapperen Vuyo, prosjektleder for «Mapping black Oslo», Michelle Tisdel og den samiske kunstpedagogen Kristin Risan. Et annet høydepunkt er kunstkritikeren Ewa Tatar (Polen) skal snakke om hvordan kunstnerne har møtt den humanitære krisen på grensen mellom Polen og Belarus.

– Ved museer og minnesteder ser vi en tydelig trend i å bruke kunst og kunstneriske uttrykk som formidlingsgrep til å påvirke temaer knyttet til menneskerettigheter, sier utstillingsansvarlig Hanne Steien ved HL-senteret.

– Gjennom kunst og kunstneriske uttrykk kan man appellere til andre og flere sanser enn det man vanligvis gjør ved historiske museer og freds- og menneskerettighetssentre. Og ved bruk av kunstverk kan man gi opplevelser som fungerer også utenfor museets vegger, som i det offentlige rom. Slik kan man tenke museumsformidling på en annen måte, sier Steien.

Målet med seminaret er blant annet å samle erfaringer og undersøke hva kunst kan tilføre institusjoner som vanligvis bruker mer akademiske tilnærminger, som tekster, til å forklare menneskerettighetsbrudd som folkemord, slaveri og rasisme.

Seminaret er et samarbeidsprosjekt mellom HL-senteret og POLIN (Museum of the History of Polish Jews).

Les programmet her