– Vi som kommune kan ikke bidra til at menneskerettighetene brytes

Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet, sier byrådet har jobbet iherdig, for at Oslo skal kunne bruke innkjøpsmakten til å boikotte varer fra ulovlig okkuperte områder.
Foto: Mariel N. Sand Nwosu
Nå til høsten starter den nye Oslomodellen. Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet feirer at Oslo nå skal boikotte varer fra ulovlig okkuperte områder. Palestinakomiteens leder Line Khateeb, sier til Utrop at Palestina- og fagbevegelsens langvarige arbeid har gitt resultater. Samtidig fortsetter luftangrepene å falle over Gaza.

Fra 1. september iverksettes Oslos boikott av varer og tjenester fra ulovlige okkuperte områder gjennom kommunens innkjøpsmakt.

Oslo går nå enda lenger i den nye Oslomodellen. I ny modell, presiseres det at Oslo ikke skal handle med leverandører i land som direkte eller indirekte driver ulovlig okkupasjon.

Utrop møter Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet, på Rådhuset en solrik dag i mai. På byrådens kontor henger en illustrasjon av Palestina med teksten «Visit Palestina». For Gamal, er dette personlig:

– Palestinernes kamp er den saken som gjorde at jeg engasjerte meg i politikk, så dette er et stort gjennomslag for meg personlig også. Det er totalt inhumant slik palestinere blir behandlet i dag. Det at vi i solidaritet med deres kamp for frihet og grunnleggende menneskerettigheter, kan være med i den kampen er jeg veldig glad for. Jeg håper de hører dette helt til Jerusalem og Vestbredden, sier byråden.

Utrop tok kontakt med Gamal etter et Instagram-innlegg om SV og Oslo SVs gjennomslag i Oslo for boikott av varer og tjenester fra okkuperte områder, med tittelen «Fri Palestina», der han skriver:

«Dette er en stor dag. Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. SV og Oslo SV har i mange år jobbet for at Norge og Oslo gjennom sin innkjøpsmakt skal bidra til palestinernes frihet.»

– Hva er bakgrunnen for vedtaket?
– Vi som kommune kan ikke bidra til at folkeretten og menneskerettighetene brytes. Det er det som er kjernen i Oslomodellen. Oslo skal være en kommune som gjennom sin innkjøpsmakt med pengene til innbyggerne bidrar til at folkeretten og menneskerettighetene følges, sier Gamal.

Vi går enda lenger, enn byrådserklæringen

I 2019 fikk SV gjennomslag i byrådserklæringen med AP og MDG om å bruke Oslos innkjøpsmakt til å ikke handle varer og tjenester fra ulovlige okkuperte områder.

Siden den gang har jurister i byrådsavdeling for finans jobbet for å se på handlingsrommet til Oslo kommune for å vurdere hvordan de kan bruke innkjøpsmakten, der de har gått grundig inn i det internasjonale lovverket.

– Det er noen kommuner som har vedtatt dette tidligere. Det vi har gjort her er at vi har gått ordentlig grundig inn i det internasjonale lovverket og sett hvordan vi kan gjennomføre en slik bestemmelse, som vi har gjort nå. Det gjør at det ikke bare er et vedtak som står på papir, men at det faktisk kan gjennomføres i praksis. Vi håper dette kan være grunnlag for andre kommuner. Vi går også lenger, enn i byrådserklæringen. Nå skal ikke Oslo handle med selskap som bidrar til at okkupasjonen opprettholdes, sier Gamal.

– Blir det aktuelt med et innkjøpsforbud mot varer fra hele Israel?
– Akkurat nå er det Palestinabevegelsens strategi å fokusere på de okkuperte områdene om hvordan man bruker handlingsrommet i internasjonal lov. Denne saken er et eksempel på hvordan man kan gå grundig inn i jussen i det internasjonal lovverket. I SV er vi alltid i solidaritet med palestinerne. Det er noe som må vurderes.

Gamal forteller at med dagens ultranasjonalistiske regjering i Israel, har man aldri stått lenger enn fra en to-statsregjering. Han mener dette er et skritt i riktig retning.

Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo.
Foto : Mariel N. Sand Nwosu

– Langvarig arbeid i Palestina- og fagbevegelsen har gitt resultater  

På telefon til Utrop forteller Line Khateeb, lederen av Palestinakomiteen, at flere byer i Europa gjør det samme som Oslo. Bystyret i Barcelona og byen Liège i Belgia, gjorde også vedtak på boikott, nå i april.

På Lørdag markerte Palestinakomiteen “al-Nakba” på Eidsvoll plass foran Stortinget. “al-Nakba” betegnes av palestinere som katastrofen, som beskrivelse på Palestinakrigen i 1948-1949 da over 500 palestinske byer og rundt 750 000 mennesker ble fordrevet. I Israel er krigen kjent som frigjøringskrigen, der krigen resulterte i opprettelsen av Israel som stat.

Khateeb sa til Utrop i fjor at sanksjoner mot Israel, inkludert boikott, er nødvendig for at de skal oppheve blokaden av Gaza, og innføre en mer rettferdig politikk for palestinere.

– Hva synes dere om at Oslo skal bruke innkjøpsmakten mot land som okkuperer?
– Det er fantastisk bra at Oslo har skjerpet innkjøpsreglene sine, for Oslo Kommune er en stor aktør og innkjøper. Vi er også glad fordi dette er et resultat av et langvarig arbeid fra fagbevegelsen i Norge. Blant annet har LO i Oslo jobbet med dette, Palestinakomiteen har snakket med folk i byrådet, og andre grupper har jobbet for å gjøre de oppmerksomme på at det er viktig å få inn retningslinjer, sier Khateeb.

Hva tror dere skal til for at regjeringen gjør det samme?
– Siden det er et arbeiderparti-styrt byråd som har vedtatt dette, så håper vi at det sterke Palestina engasjementet i arbeiderpartiet kan reflekteres på regjeringsnivå. Vi mener det er på høy tid at siden vi har innført sanksjoner av Russland på grunn av okkupasjonen av Ukraina, at vi også innfører sanksjoner mot Israel.

Line Khateeb, leder Palestinakomiteen i Norge, mener dette vil få en konsekvenser for Israels økonomi.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Luftangrepene på Gaza fortsetter

Hyppige luftangrep fortsetter å falle over Gazastripen. Al Jazeera skriver at 33 palestinere og en israelsk mann er drept denne uken. Flere av de drepte er sivile, kvinner og barn.

Fredagens luftangrep skjedde på en leilighet i Gaza, der seniorlederen av Palestinsk Islamsk Jihad (PIJ) ble drept, melder lokale medier.

Hundrevis av raketter ble også fyrt mot Israel, der den israelske mannen som døde var en 70 år gammel.

Youmna El Sayed, reporter i Al Jazeera i Gaza, sier at fredagens angrep var rettet mot det “folketette” al-Nasr nabolaget, der Israels mål var en boligblokk. El Sayed mener det skjer en pågående eskalering, til tross for forsøk på mekling.

Natt til torsdag, ble sjefen for den militante gruppen Islamsk hellig krig, Ali Ghali, drept i et israelsk angrep mot Gazastripen. Han var ansvarlig for rakettene mot Israel.

Antonio Guterres, FNs generalsekretær, har fordømt drapene på sivile i Gaza som uakseptabelt, og gir en sterk oppfordring til Israel om å stoppe, samt at begge parter viser maksimal tilbakeholdenhet, meldte FNs visetalsperson Farhan Haq på onsdag.

Onsdag var det et forsøk på våpenhvile, der Hamas-lederen Ismail Haniyeh var i kontakt med Egypt, Qatar og FN, for å få slutt på de israelske angrepene, skriver NTB. EU har også bedt om en våpenhvile, sier utenrikssjef Josep Borell ifølge AFP.

Raketter skytes fra Gaza inn i Israel etter at Tel Aviv startet en rekke luftangrep som drepte 24 palestinere.

– Okkupasjonen mister livslinjen sin

På kontoret på rådhuset, sier byråden, at han håper verden nå kan legge press på Israels ulovlige okkupasjon, og se til Oslo. Han mener slik Oslo har løst det i Oslomodellen, kan være et eksempel for andre land.

– Hvordan vil dette påvirke palestineres frihet?
– Dette vil legge press på okkupasjonsmakten, men også legge press på selskaper. Israel er avhengig av at det er en økonomi og at okkupasjonen kan fortsette å leve og få liv. Når vi tar et standpunkt og sier nei, fører det til at okkupasjonen får mindre oksygen og mister livslinjen sin, fortsetter Gamal.

Hvordan vil byrådet eventuelt jobbe for at dette kan bli vedtatt nasjonalt?
 Vi må legge press på myndighetene og vise at det går. Ofte blir dette fremstilt som at det ikke går, men dette viser at det går å følge folkeretten og handle i tråd med de verdiene som samfunnet har. Jeg håper at andre kommuner i Norge, men også i verden, kan se til hva Oslo har gjort så vi kan sette press på okkupasjonen.


Dette er Oslomodellen:

Oslomodellen består av seriøsitetskrav og krav til aktsomhetsvurderinger for et seriøst næringsliv.

  • Seriøsitetskravene – har til formål å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i kommunens bygge-, anleggs- og tjenestekontrakter.
  • Aktsomhetskravene – har til formål å ivareta grunnleggende menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og internasjonal humanitærrett, samt hindre miljøødeleggelser og korrupsjon.
  • Det nye er at kravene innebærer at det i alle anskaffelser skal foretas en vurdering av risiko. På bakgrunn av dette stilles det krav til tiltak i leverandørkjeden, for å hindre brudd på grunnleggende menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og internasjonal humanitærrett, og miljøødeleggelse eller korrupsjon.
  • Nytt er også at Oslo kommune ikke skal handle med leverandører hvis aktiviteter kan knyttes til alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter eller internasjonal humanitærrett, eller alvorlige miljøødeleggelser eller korrupsjon. Dette omfatter også at kommunen ikke skal handle med leverandører som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon. Kilde: Oslo kommune