Advokat fjernet fra trusselsak – er bror til Ubaydullah Hussain

Hetset digitalt: Abid Raja er skuffet over nettsjikanen og forventet mer hjelp fra ledelsen i IslamNet i forbindelse med saken.

Rettssaken mot Mohyeldeen Mohammad starter i Oslo tingrett mandag. 32-åringen er tiltalt for trusler mot Raja etter blant annet å ha kalt Venstre-politikeren et «skittent svin» som burde brenne i helvete. Meldingene som Raja selv offentliggjorde via Twitter, kom etter at politikeren hadde uttalt seg iVG om burka og nikab.

Muhammad regnes som en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i det radikale norske islamistmiljøet, og har ifølge Nettavisen regelmessig kontakt med tidligere Young Guns-medlem Arfan Bhatti som er straffedømt en rekke ganger. Muhammad har i flere år benyttet John Christian Elden som sin advokat, men byttet til Sulman Hussain i Advokatfirmaet Actio i juni.

IS-dømt

Nå har han ifølge Nettavisen blitt nødt til å skifte forsvarer i den kommende rettssaken. Statsadvokat Frederik G. Ranke oppdaget i september ved en tilfeldighet at Salman Hussain er bror til Ubaydullah Hussain som er et sentralt vitne i trusselsaken. Hussain ble i Høyesterett i begynnelsen av september dømt til ni års fengsel for deltakelse i, og rekruttering til ekstremistgruppen IS.

Fritt forsvarervalg står sterkt i Norge, og opprinnelig avviste Oslo tingretten påtalemyndighetens begjæring om å tvangsfjerne advokat Hussain fra saken. Avgjørelsen ble imidlertid anket og 8. oktober kom tingretten til motsatt konklusjon.

Retten viser til flere momenter, blant annet at det er reell grunn til å frykte at forsvareren ikke vil kunne distansere seg fra tiltalte. Det vises til at advokaten, mens han var jusstudent i 2015, på instruks fra sin eldre bror kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å forsøke å få ut informasjon om terrorsaken der broren senere ble dømt for å ha rekruttert en da 18 år gammel mann til IS. Også 18-ble tiltalt og senere dømt.

Vil ikke kommentere

Advokat Sulman Hussain ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at hans tidligere klient – Mohyeldeen Mohammad – ikke ønsker at saken kommenteres i mediene av sin tidligere forsvarer.

Mohammads nye advokat, Solveig Høgtun i Advokatfirmaet Elden, ønsker ikke å kommentere saken. Selv mener islamisten at han ikke har gjort noe straffbart, og nekter straffskyld.

Oslo tingrett har satt av hele uken til saken som starter som planlagt i Oslo tingrett mandag.

(©NTB)