Varaordfører trekker seg fra norsk-pakistansk arrangement

Varaordføreren i Skedsmo, Boye Bjerkholt, trekker seg fra det norsk-pakistanske arrangementet.
Foto: Jo Straube
Varaordføreren i Skedsmo, Boye Bjerkholt, trekker seg fra et norsk-pakistansk arrangement etter å ha blitt gjort oppmerksom på at en av hovedtalerne skal ha kommet med hatretorikk overfor religiøse minoriteter i et tv-program.

Arrangementet skulle foregå kommende lørdag på Bråtenjordet skole, i regi av den norsk-pakistanske foreningen Zohra Mansoor Welfare Society (bildefaksimilet). Nå har varaordføreren i Skedsmo, Boye Bjerkholt, sagt at han trekker seg fra arrangementet.

 
Foto : Skjermdump/Facebook

Ifølge nettstedet Resett gjorde gruppen Sekulær Allianse ham oppmerksom på arrangemenetet, hvor æresgjesten er den pakistanske forfatteren, opinionslederen og tv-personligheten Orya Maqbool Jaan.

I Pakistan er Jan kjent som tidligere offentlig tjenestemann, tilhenger av islamisme og for sine sterke antipatier mot USA. Han skal i flere tv-debatter ha kommet med flere ytterliggående utsagn. I et tv-program nylig truet han med halshugging av ahmadiyya-muslimer. I mars i år ble han nektet innreise til USA grunnet sine radikale utspill.

Tar avstand, trekker seg
Ifølge Resett skal organisasjonen Sekulær Allianse ha kontaktet varaordføreren. Bjerkholt har nå valgt å trekke seg fra arrangementet etter å ha fått vite mer om hvem han skulle dele scene sammen med.

Varaordføreren skrev følgende på sin Facebook-side:

Lørdag kveld er det en feiring av Data Ganj Baksh som jeg har blitt invitert til, og som jeg i utgangspunktet har takket ja til å delta på. I går kveld ble jeg imidlertid gjort oppmerksom på at Orya Maqbool Jaan, som også er invitert til samme arrangement, har kommet med en rekke hatefulle ytringer, deriblant oppfordring til drap av ahmadiyya-muslimer. Jeg tar sterk avstand fra disse ytringene, som strider mot alt jeg står for. Jeg har derfor i dag gitt beskjed til arrangøren om at jeg ikke vil delta på arrangementet.

Ifølge rights.no har også skolen hvor arrangementet skulle holdes gått inn for å stoppe arrangementet.

– Når det gjelder dette arrangementet, har Skedsmo kommune og skolen tatt et tydelig standpunkt og kan ikke støtte oppunder de holdninger som blir formidlet av gjesteforeleser. I den anledning kan vi informere om at arrangør av dette møtet har blitt informert om at de ikke får holde sitt arrangement i våre lokaler, skriver rektor på Bråtenjordet skole, Sandra Kristina Hansen, i en e-post til nettstedet.