Demonstrerer for Grønlands sjel

Grønnsakforretningen Grønlands torg Frukt og Grønt kan bli nødt til å stenge. I dag demonstrerer de mot at dette skal skje. Foto: Claudio Castello
I ettermiddag demonstrerer Grønlands torg mot nedleggelsen av den populære grønnsakforretningen Grønlands torg Frukt og Grønt.

Arrangementet skal være på Smalgangen, utenfor den populære grønnsakforretningen.

Hawal Kamal Said, som sammen med sin bror er medeier av grønnsakforretningen Grønland Torg Frukt og Grønt på Smalgangen i Gamle Oslo, er fortvilet etter tre år med kamp mot byråkratiet i Plan- og bygningsetaten.

I et debattinnlegg i Avisen Oslo i dag, skriver Said, at han er usikker på om butikken vil bestå til etter sommeren.

I dag demonstrerer de mot nedleggelsen.

Facebook-arrangementet til støttedemonstrasjonen for butikken på Grønlands Torg, skriver arrangøren:

Oslo kommune forsøker nå å legge ned den svært populære Grønlands Torg Frukt og Grønt. Etter å ha kjempet mot Plan- og bygningsetaten i tre år, har vi nå fått beskjed om at vi må vente i ytterligere tre måneder for å få vite om vi får lov å drive butikken videre.
Nesten 10.000 har vist sin støtte og skrevet under på underskriftskampanjen. Nå vil vi vise at vi mener alvor, vi har fått nok, og vi krever at politikerne skjærer gjennom det stivbeinte byråkratiet. Vi håper flest mulig vil stå med oss og markere sin støtte til å bevare butikken, mangfoldet og livet på Grønland.

Kamp mot etaten

Said skriver i Avisen Oslo i dag, at han føler seg maktesløs i møte med byråkratiet:

– De siste tre årene, derimot, har vi måttet bruke kreftene på å kjempe mot byråkratiet i Plan- og bygningsetaten. I 2020 fikk vi beskjed om at de ville stenge butikken fordi den ikke hadde godkjent bruksendring som dagligvarebutikk. Før vi overtok lokalene i 2012, var det Rema-butikk her. Ingen visste at papirene ikke var i orden.

Etter sjokkbeskjeden har vi gjort alt i vår makt for å sørge for at alle deler av driften følger reglene til punkt og prikke. Butikken er tilrettelagt etter standarder om universell utforming. Vi har utarbeidet gode rutiner for håndtering av avfall, varelevering til butikken for å unngå trafikk i Smalgangen, og mye mer.»

Til Utrop, om forventningene til dagens demonstrasjon, forteller Said at:

– Vi ønsker bare å bli behandlet som alle andre.