Eritreere må søke om familiegjenforening fra Sudan

 
Foto: 3rdcc.org
Eritreere som ønsker å forenes med slektninger i Norge, må ta den farefulle ferden til Sudans hovedstad Khartoum for å levere søknad om familiegjenforening.

Etter at grensen mellom de gamle erkefiendene Eritrea og Etiopia ble åpnet i sommer, har flere eritreere levert sine søknader til den norske ambassaden i Addis Abeba.

Men heretter vil slike søknader bli avvist. I oktober strammet nemlig Justisdepartementet inn instruksen til Utlendingsdirektoratet (UDI) og ga beskjed om at slike søknader skal leveres til riktig ambassade, som i dette tilfellet er ambassaden i Sudans hovedstad Khartoum – eller bli avvist «på formelt grunnlag».

Ifølge statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Justisdepartementet er regelen at man må søke ved de utenriksstasjonene som har kompetanse til å behandle slike søknader.

Risikerer kidnapping

Det var NRK som først omtalte saken. Avdelingsleder Tonje Smitt-Ingebretsen ved Selvhjelp for innvandrere og flyktninger i Stavanger sier at eritreere i Norge nå fortviler over dette.

Den drøyt 500 kilometer lange reisen fra den eritreiske grensen til Khartoum er nemlig en farefull ferd, ifølge Afrika-kjenner og professor ved Bjørknes høyskole, Kjetil Tronvoll.

– De risikerer å bli kidnappet og videresolgt og kan bli brukt som pressmiddel for å få ut penger av slektninger som er i Europa eller USA, sier han til NRK.

Kan gjøre ny vurdering

Det er Utenriksdepartementet som bestemmer hvor nøkkelpersonell skal utplasseres.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen sier til NTB at ambassaden i Khartoum ble satt opp med nødvendige kapasitet og kompetanse til å håndtere søknader fra Eritrea etter at ambassaden i Asmara ble lagt ned i 2013.

– Khartoum ble valgt som søknadssted av praktiske grunner, fordi Sudan var lettest tilgjengelig i regionen for eritreiske borgere, sier han.

I lys av fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia kan det imidlertid bli aktuelt å gjøre en ny vurdering, ifølge Andersen. Men å flytte kompetanse og personell er ikke gjort i en håndvending.

– En eventuell endring av søknadssted vil ta tid å implementere, da den nødvendiggjør endringer både i stillingsoppsett og kompetanse på ambassadene, sier han.

(©NTB)