Går solidaritetsmarsj: – Vi nekter å være usynlige

I FRONT: Salam, organisation for Skeive med muslimsk bakgrunn, Steatornis, og Skeiv Verden, for skeive med minioritetsbakgrunn var blant hovedarrangørene bak Reclaim Pride paraden i juni. De fortalte at deres medlemmer var spesielt utsatte for hets og trusler etter angrepet mot London pub.
Foto: Shahram Kiani
Da Oslo Pride-paraden ble avlyst etter masseskytingen 25. juni i fjor, gjennomførte det antirasistiske og antikapitalistiske kollektivet Reclaim Pride en parade, som media omtale som "spontan", men i virkeligheten var et resultat av mange uker med arbeid. Nå, et år senere, går Reclaim Pride igjen i solidaritet med ofrene for angrepet 25 juni.

I norske, og utenlandske medier ble det omtalt som en “spontan parade”, som oppstod fordi den originale paraden ble avlyst etter masseskytingen. I fjor intervjuet Utrop flere av arrangørene bak paraden, som fortalte at det var langt fra sannheten.

–  Det som i media blir kalt «spontandemo» var hardt arbeid fra meg og mine kollegaer i Reclaim Pride. Alle var minoriteter på en eller annen måte. Vi var våkne hele natten og organiserte på dagen, sa Begard Reza, generalsekretær i Salam til Utrop.

Reza er både skeiv og muslim. Salam jobber for trygghet og inkludering av skeive med muslimsk bakgrunn og er en av flere minoritetsorganisasjoner som utgjør en viktig del av aktivistkollektivet Reclaim Pride som beskriver seg selv som et antikapitalistisk og antirasistisk opprør mot kommersialiseringen av Pride.

En annen viktig bidragsyter er Skeiv Verden, en organisasjon for skeive med minoritetsbakgrunn. I fjor forklarte avtroppende leder i Skeiv Verden, Bassel Hatoum hvorfor Reclaim Pride tar et oppgjør med en kommersialisert Pride-feiring.

– Pride-produkter selges uten at de som selger det gjør noe for skeives rettigheter, sa Hatoum til Utrop.

– Det reduserer kampen vår til et produkt som kan kjøpes og kastes, når det egentlig er en kamp mot strukturell undertrykkelse. Vi synes det er et problem at f.eks. H&M selger regnbue-plagg men samtidig undertrykker arbeidere i sør. Det er usolidarisk og er imot Pride sine prinsipper.

– Vi nekter å være usynlige

–  Det er svært viktig å møtes og gå i marsj etter en slik hendelse, det beste en terrorist vet er å få oss til å ikke tørre, sa Reza til Utrop for et år siden.

Budskapet gjelder i år også. Søndag kl. 16 startet Reclaim Prides solidaritetsmarsj fra Botsparken på Grønland i Oslo. På arrangementsiden står følgende:

«Reclaim Pride inviterer igjen Skeive og støttespillere til å ta tilbake gatene ett år etter terroren, Kampen fortsetter og tryggheten vår må vi bygge sammen! vi nekter å være usynlige og tar til gatene både for å vise solidaritet med se som er direkt berørt av terroren og for å sammen trosse frykten som mange av oss fremdeles kjenenr på kroppen. Vi vil samles, vi vil vøre synlige, vi vil lage lyd.»

Les også: Støre la ned blomster på 25. juni-markeringStøre la ned blomster på 25. juni-markering