Falsk liste i håndhilse-saken er delt på høyreradikale sider

70 av skolens ansatte skal være oppført på lista, som nå spres på innvandringskritiske og høyreradikale plattformer, ifølge Sofia Rana, rådgiver ved Antirasistisk senter.
Foto: Skjermdump av TikTok-video / Utrop
En falsk liste med navn på 70 lærere som skal ha sendt inn et varsel mot rektoren i håndhilse-saken spres rundt på høyreradikale sosiale plattformer. UDE sier lista er falsk, og vil politianmelde saken.

MERK: En tidligere versjon av denne saken inneholdt påstander som Sofia Rana har trukket tilbake. Personen hun omtaler har ikke laget lista det er snakk om, og kun delt den. Vedkommende har også slettet tweeten hvor lista er delt. 

– Vi er akkurat blitt gjort oppmerksom på lista, men kan bekrefte at lista er falsk, sier kommunikasjonsavdelingen ved Utdanningsetaten (UDE) til Dagsavisen, som først kom ut med nyheten om at en falsk oppropsliste er lagt ut på sosiale medier.

70 av skolens ansatte skal være oppført på lista, som nå spres på innvandringskritiske og høyreradikale plattformer, ifølge Sofia Rana, som er rådgiver på høyreekstremisme ved Antirasistisk senter.

Delt på høyreradikale sider

Lista, som nå blir anmeldt av UDE, er ifølge henne å finne på Facebook-siden «Sammen for en strengere innvandringspolitikk», og en Facebook-gruppe for Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN). Hun skriver at blant de som har delt lista, er den kjente høyreradikale profilen Tore Rasmussen, som omtales som tidligere nynazist.

Han skal ha delt lista på Twitter med hashtaggen #settlers, men slettet den etter at han fant ut at den er falsk. Han har ikke laget lista selv. 

«Settlers» betyr bosettere, og personen henviser antakeligvis til ideen om at det skjer en stor utskiftning i Europa og USA av hvite personer.

– Han har funnet den inne i en Facebook gruppe som heter «sammen for en strengere innvandringspolitikk», den er også delt inne på en Facebook-gruppe for Sian. Han har allikevel lagt den ut på Twitter med hashtaggen #settlers. Uansett så er lista falsk og den spres samtidig med hundefløyteblåsing, skriver Rana i en redigert versjon av Facebook-innlegget.

Utrop har gitt samtidig imøtegåelse til profilen, og spurt om han ønsker å kommentere. Per nå har vi ikke lyktes å få et svar.

Utrop spør Rasmussen om hva han tenker om delingen i ettertid, etter at han fant ut at lista var falsk. Det ønsker ikke Rasmussen å svare på.

– Utrop har videreformidlet falske anklager fra Sofia Rana, mot bedre viten. Avisen lot være å inkludere vesentlig informasjon som var relevant for saken, svarer han i en e-post.

Når det stilles spørsmål om han ønsker å beklage delingen, svarer han at han vil klage inn avisen for PFU.

– Foruten å klage inn avisen for PFU, vurdere jeg å saksøke Utrop for dette grove presseetiske overtrampet.

Ville ikke hilse

Etter at en filmsnutt av en vitnemålsutdeling for 10.-klassingene ved en skole i Oslo med en elev som ikke ønsket å hilse på rektoren, ble flittig delt i sosiale medier, har det kokt i alle landets aviser og på sosiale medier.

Snutten viser en rektor som høyt sier til elevenes foreldre og venner: «Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge» og «Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers lykkes dere ikke i Norge».

Rektoren har i etterkant beklaget seg, ifølge Nettavisen. I beklagelsen skriver hun at videoen ble redigert.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra dere etter torsdag og noen reaksjoner på min håndtering av situasjonen som oppstod. Det forstår jeg. Den var for sterk og konfronterende. Vi ønsker at vitnemålsutdelingen skal være en hyggelig avslutning på ti års skolegang, og er lei for at hendelsen og min reaksjon preget avslutningen for årets kull, skriver hun i en uttalelse som er sendt ut til alle foresatte.

En ny video som sirkulerer viser hva som skjer rett før. Rett før tvinger Oslo-rektoren frem et håndtrykk ved å gripe hånden til en ung elev som forsøker å hilse ved å respektfullt legge hånden mot hjertet.

Slik Utrop har skrevet om, ser man i denne nye videoen to gutter, som etter hvordan elevene er oppstilt i videoen å bedømme, får vitnemålet sitt utdelt kort tid før den mye omtalte gutten.

Der forsøker de to klassekameratene å hilse på rektoren ved å legge hånden mot brystet – omtalt av noen som en hjertehilsen. Mange muslimer velger å hilse og vise respekt på denne måten. I snutten ser man at hilsenen ikke blir akseptert av rektor. På to forskjellige måter, tvinger hun guttene til å ta henne i hånden.

19 ansatte sendte varselbrev

Snarere kom det frem i Aftenposten at 19 ansatte ved skolen sendte et varselbrev, der de viser misnøye ved rektorens lederstil.

De 19 ansatte avslutter brevet «Med dette ønsker vi å uttrykke vår sterke misnøye med rektors ledelse».

Brevet ble sendt til UDE sist torsdag.

«Flere ansatte stiller seg kritiske til hvordan skolen, med rektors ledelse, skal kunne rette opp i den mistilliten og avstanden som er blitt skapt over tid». Rektoren har per nå ikke ønsket å kommentere brevet overfor avisen.