Flerkulturelle journalistprofiler netthetses

 
Foto: flickr.com
Flere profilerte journalister med minoritetsbakgrunn i VG, NRK og TV 2 forteller om rasistisk motivert hets på nett.

Tirsdag forrige uke skrev Dagbladet om at Kringkastingsrådet hadde mottatt en graverende klage fra en seer mot NRK-programleder Fredrik Solvang. Torsdag snakket snakket avisen med NRK-programleder Yama Wolasmal og flere andre NRK-profiler om rasisme.

NRK har snakket med andre profilerte journalister med minoritetsbakgrunn som forteller om lignende erfaringer.

Shazia Majid har tidligere jobbet som kommentator i VG og jobber i dag som gravende journalist i samme avis. Hun tror alle med minoritetsbakgrunn som er eksponert i offentligheten, har erfaring med rasistiske bemerkninger.

For meg er hetsen tredelt: Jeg er kvinne, muslim og minoritet.

 
Foto : Henrik Kreilisheim

– For meg er hetsen tredelt: Jeg er kvinne, muslim og minoritet. Da jeg var kommentator fikk jeg mye hets som gikk på utseende, at jeg var stygg og feit. Noen kalte meg «Sharia» i stedet for «Shazia». Men VG har en lav terskel på å gripe inn i slike situasjoner, forteller hun til NRK.

– Jeg føler av og til at jeg blir en søppelkasse for alles frustrasjoner, legger hun til.

TV 2 måtte stenge kommentarfelt
TV 2 Sportens Siri Avlesen-Østli fikk så mye sjikane at TV 2 måtte stenge kommentarfeltet.

– Da jeg fikk jobben i TV 2 Sporten ble det laget en sak om det, og denne ble delt i sosiale medier. Der var det en del som reagerte kraftig på at en person med min hudfarge skulle få jobbe på TV. I tillegg var det en skam, mente noen, at jeg som ikke var norsk skulle jobbe med vintersport. Jeg tror de måtte stenge kommentarfeltet til slutt, sier hun til NRK

Kalt “muslimjævel”
TV 2-reporter Kadafi Zaman får vanligvis en til to mail i måneden med rasistisk innhold, forteller han.

 
Foto : Geoung Bae

– Jeg skriver stort sett «takk for mail», og noen ganger skriver jeg «god bedring». Jeg blir ikke såret, men jeg synes det er trist. Dette er stort sett triste skjebner, som av og til er åpenbart syke.

Zaman huskes best for en episode fra et par år tilbake, da han rapporterte fra en demonstrasjon til gruppen PEGIDA på Rådhusplassen for TV 2 og ble kalt for “muslimjævel” for åpen kamera.

– Jeg dekket demonstrasjonen og så var det en fyr som laget apelyder bak meg mens jeg var live. Jeg spurte hva han gjorde der, og han svarte: «Jeg viser mitt avsky mot innvandrere og muslimjævler som deg.» Jeg fortsatte bare rapporteringen, det var veldig spesielt.