Klappet og klart for Melafestivalen i år

– Vi ønsker at programmet vårt skal både glede og utfordre, ifølge sjef for Mela-fesitvalen, Ashley Shiri,
Foto: David Brandt
Fra kunstneriske aktivister til lokale talenter og verdensstjerner. Programmet til årets Melafestival kjennetegnes av artister som beveger, inspirerer, opplyser og samler.

– Vi ønsker at programmet vårt skal både glede og utfordre, og ikke minst at det skal samle publikum på tvers av generasjoner. På Oslo Mela kan publikum glede seg til alt fra artister med et tydelig politisk og aktivistisk budskap, store popstjerner og en av verdens beste dansegrupper, sier Ashley Shiri, festivalsjef for Oslo Mela.

Oslo Mela er en urban, sjangeroverskridende og ikke-kommersiell møteplass for feiring av kunst- og kulturuttrykk som har kommet til Norge gjennom innvandring, særlig fra land i sør. Den er en av Oslos største musikkfestivaler og arrangeres i år på Rådhusplassen 18.-20. august.

Kunstnerisk aktivisme og samhold

En fellesnevner for mange av artistene på årets program er at de bruker kunsten som et virkemiddel til å både opplyse og engasjere publikum.

Bandet Isák har blitt omtalt som fornyerne av samisk musikk, og har ristet både samfunn og regjering i sitt glødende engasjement for miljøet, menneskerettigheter og samisk kultur.

– Isák annonserte for kort tiden siden at de legger opp som band og vi er utrolig glade for at Oslo Mela blir et stopp på deres avskjedsturné.

Sørafrikanske BCUC forsøker å bryte ned vestlige verdensforestillinger og heller presentere et moderne blikk på Sør-Afrika etter apartheid.

Chilenske Ana Tijoux rapper om anti-kolonialisme, feminisme og sosial urettferdighet og slipper denne sommeren sitt første album på ni år.

Dansegruppa The Quick Style opptrådte på Melafestivalen for første gang i 2016 og når de returnerer til hovedscenen i år, er det som en verdenssensasjon.

– The Quick Style har danset seg inn i en helt egen liga. Deres dansestil og -teknikk er imponerende i seg selv, men ikke minst er det enestående hvordan de bruker dansen til å viske ut grenser og skape fellesskap. De har lovet oss et fullt show når de opptrer på Melafesitvalen lørdag kveld og det er bare å kjenne sin besøkelsestid, forteller Shiri.

Nye versjoner av gamle, musikalske tradisjoner

Sørøst-asiatiske musikktradisjoner har alltid spilt en viktig rolle for både Melafestivalen, men ikke minst for festivalens publikum og i år kan publikum oppleve noen av vår tids største qawwali-, sufi- og bhangra-artister.

– Faiz Ali Faiz har en unik og imponerende stemme og omtales som Nusrat Fateh Ali Khans arvtager. På Mela opptrer han både under åpningen i Rådhushallen og på hovedscenen. Faiz Ali Faiz viderefører ikke bare den sterke qawwali-tradisjonen, men har også funnet fellesnevnere med sjangre som flamenco og gospel. Sanam Marvi er for øyeblikket en av verdens største sufi-sangere og hun imponerer fans over hele verden med sine vakre sufi-tolkninger og imponerende stemmevidde, forklarer festivalsjefen.

Til årets Oslo Mela kommer også den anerkjente bhangra-produsenten Aman Hayer sammen med sangeren Kulwinder Billa, og på søndag avslutter bhangra-veteranen Abrar-Ul-Haq hele festivalen.

Fremtidens headlinere

I tillegg til store folkekjære artister så har Oslo Mela i alle år sluppet unge og gjerne lokale talenter til på hovedscenen. Dansekollektivet B16 åpner hovedscenen på fredag, og på lørdag opptrer scenekunstprosjektet Fargespill Oslo og rapperen Hiwá.

– For oss er det viktig å slippe unge artister til på hovedscenen tidlig i karrieren deres slik at de får vist seg frem for et større publikum. B16 har markert seg som dyktige dansere som utvider horisonten for hvem og hva som representeres i dansefeltet i Norge. Hiwá har på kort tid markert seg på den norske hiphop-scenen og henter inspirasjon og sound fra både Midtøsten og Norden. For tredje gang opptrer også scenekunstprosjektet Fargespill Oslo på Mela og de bidrar alltid med mye stemning og energi, sier Shiri.