Fra Syria til topprestaurant i Oslo

– Jeg gleder meg til etter hvert å kunne bidra til det norske samfunnet, sier Mahmoud N. Masttat
Foto: Eva Alnes Holte
Mahmoud N. Masttat (31) flyktet fra Aleppo og syklet over Storskog med sin gravide kone. Nå har han fått læreplass på ærverdige Statholdergaarden i Oslo.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Mahmoud var blant de 18 med innvandrerbakgrunn som onsdag signerte lærekontrakt i kokkefaget. Foran ham og de andre ligger fire år med teori, norskopplæring og praksis på forskjellige spisesteder i Oslo.

Signeringen ble markert med lunsj og taler på Statholdergaarden hvor Mahmoud har fått sin læreplass. I en liten tale takket han lærerne på Etterstad videregående skole og Statholdergaarden.

– Talen er kort fordi jeg ikke er så god i norsk. Og ja, jeg er litt nervøs, sa Mahmoud til forsamlingen av fremtidige kolleger, medelever, lærere, representanter fra NAV og Oslo kommune.  

Godt til kaffen på Statholdergaarden.
Foto : Eva Alnes Holte

Jeg er veldig glad for denne muligheten jeg får nå til å lære norsk og kokkefaget.

– Gleder meg til å bidra

Det er tre år siden Mahmoud og kona kom til Norge over Svartskog.

– Vi bodde en tid i Russland, men ønsket å komme til Norge fordi det er et trygt land. Vi har begge studert på voksenopplæringen i Oslo. Jeg er veldig glad for denne muligheten jeg nå får til å lære norsk og kokkefaget. Jeg gleder meg til etter hvert å kunne bidra til det norske samfunnet, sa Mahmoud.

Mahmoud har fått plass på prosjektet «Samarbeidsmodell Oslo – fagbrev for voksne» som er støttet av Delprogram sysselsetting i Groruddalssatsingen.