Forfatter trekker seg fra Nordiske Mediedager

Forfatter Camara Lundestad Joof vil ikke dele scene med den amerikanske ytre høyre-aktivisten Steve Bannon.
Foto: Sibel Thorsen Kocabas
Forfatter Camara Lundestad Joof trekker seg fra arrangementet etter invitasjonen av den amerikanske alt-right ideologen Steve Bannon.

– Jeg kan ikke være med på å legitimere dette, skriver Joof i en Facebook-post som har blitt viderepublisert i Radikal Portal som et innlegg.

Joof var invitert til Aarebrot-samtalen 2019: Ytringsfrihet under press? under Nordiske Mediedager i Bergen i mai.

Invitasjonen av Bannon har skapt kontrovers og debatt i ukesvis etter at Nordiske Mediedager gjorde dette kjent.

Journalist Vegard Tenold Aase i Bergens Tidende har oppfordret til boikott av arrangementet. Spaltist i Morgenbaldet, Mohamed Abdi, sier i et intervju i Klassekampen at invitasjonen “er å gi den største medieplattformen i Norden til en mann som står for en ideologi som truer eksistensen og rettighetene til etniske, religiøse og seksuelle minoriteter i USA”.

Aftenposten mente derimot i en lederartikkel i mars at Bannon bør få både plattform og kritiske spørsmål.

Ytre høyre-ideolog

Grunnen til Joofs avbud overfor Mediedagene knyttes til at Steve Bannon regnes som en sentral skikkelse i den nasjonalistiske alt-right-bevegelsen. Gruppen beskrives som en bevegelse på ytre høyre i USA, sterkt kritiske til politisk etablissement, innvandring og multikulturalisme.

Steve Bannon er invitert til årets Nordiske Mediedager, en invitasjon som skaper mye kontrovers.
Foto : Don Irvine

Frem til 2018 var Bannon redaktør i det høyreorienterte alternativmediet Breitbart News. Fra januar til august 2017 var også han sjefstrateg og rådgiver i president Donald Trumps regjering.

Vil rekruttere til ytre høyre

Utrop har vært i kontakt med Joof, som ikke vil kommentere saken nærmere, men viser heller til innlegget i Radikal Portal.

– Alt for ofte opplever jeg at min deltagelse blir brukt for å legitimere en slik invitasjon, som for å sende signalet om at vi har invitert folk fra begge sider. Det er ikke to sider her. Steve Bannon vil rekruttere ytre høyre og populister til en bevegelse som ikke vil at jeg, og mennesker som meg, skal eksistere i vesten. Jeg finnes her. Dette er ikke en uenighet. Jeg har prøvd dette tidligere, selvsagt i mindre skala enn i Nordens største mediekonferanse, og jeg har det ikke i meg lenger. Det er vanskelig å sette ord på hvor utmattende det er å skulle forvare sin egen eksistens.

– Legitimerer ikke Bannon

Forfatteren mener dette til syvende og sist handler om maktforhold.

– Jeg er er ferdig med å delta på samme plattformer som høyreekstremister med makt. For det er det som er kjernen for meg – makt. De som allerede har mulighet på mulighet til å spre hatet sitt i det offentlige rommet, som får gi intervjuer, skrive bøker og stille til valg.

Festivalsjef Guri Heftye i Nordiske Mediedager har overfor journalisten.no forklart grunnen til invitasjonen av Bannon.

Invitasjonen av Steve Bannon betyr ikke legitimering av hans synspunkter, sier festivalsjef i Nordiske Mediedager, Guri Heftye.
Foto : Thor Brødreskift/Nordiske Mediedager

– Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt flere ganger: Vi mener at vi ikke legitimerer noe av Bannons syn ved å invitere ham, men vi tar ham og den problematiske agendaen hans på største alvor.