Palestinske Mohammed Alghalban (28) har fått avslag på å hente gravid ektefelle til Norge

UDI avslår alle søknader om gjenforening med søkere fra Palestina dersom søkeren er under 24 år med henvisning til at det er tvangsekteskap. Det er søkerne selv som må dokumentere at det ikke er tvangsekteskap.

I avslagsbrevet som Alghalban har fått fra UDI heter det følgende: Etter en konkret vurdering av sakens opplysninger, mener vi at det ikke er åpenbart at ekteskapet er frivillig. Vi viser til at du og referansepersonen har bakgrunn fra Palestina. Det er europeisk erfaring med at tvangsekteskap forekommer i Palestina. 

– Det har ikke vært noe tvangsekteskap, dette her er bare tull, sier Alghalban.

Det er et krav at begge må ha fylt 24 år for å hente ektefelle til Norge. Kona er 23 år og i slekt med Muhammed. UDI kan gjøre unntak fra alderskravet dersom det er åpenbart at ekteskapet ikke er resultatet av tvang.

Men UDI mener dette er tvangsekteskap inntil det motsatte bevises av søkerne.

Alghalban har bodd i Norge 17 år, og paret giftet seg i 2021. Sammen, har de et barn på 10 måneder. Nå er kvinnen gravid igjen.

Mohammed sammen med dattera på 10 måneder.
Foto : Privat

Heller ikke hensynet til barn tilleggs vekt:

– I dette tilfellet mener vi at innvandringsregulerende hensyn veier tyngst og at det ikke er
grunnlag for å innvilge en oppholdstillatelse, skriver UDI. Vedtaket er datert 15.11.2023.

Og heller ikke sterke menneskelige hensyn:

UDI sier at basert på dokumentasjonen og opplysningene de har mottatt om situasjonen til Alghalban og sin kone, foreligger det etter deres vurdering ikke tilstrekkelig sterke menneskelige hensyn i utlendingslovens forstand i denne saken.

Utenkelig

Ektefellen til Alghalban er nå i Egypt alene sammen med barnet. Mannen, Alghalban gjør alt han kan for å være med sin familie, og kunne ha de nær seg.

– UD tipset meg om å finne ett annet land for å være sammen med familien, hvorfor skal vi flytte til et annet land, er det den eneste muligheten, når både jeg og barnet har norsk statsborgerskap? spør han.

Han har siden januar og fram til oktober i år vært i permisjon for å være sammen med sin kone og sitt barn på Gaza, og nå i senere tid i Egypt.

– Det er helt utenkelig, hvorfor skal hun oppleve krig når hun er gravid og har et barn? For å kunne være sammen med dem, må jeg gi opp jobben min, men det har jeg ikke mulighet til. Hvordan skal jeg da klare å forsørge familien min mer? spør han.

Ny instruks fra Justisdepartementet

Justisdepartementet har gitt en instruks søndag om at foreldre og mindreårige barn av norske borgere som befinner seg i Gaza eller Israel skal gis innreise til Norge, selv om de ikke er norske borgere eller har oppholdstillatelse i Norge.

Blant passasjerene som kom fra Kairo til Gardermoen lørdag kveld var det flere familiemedlemmer av norske statsborgere som aldri har vært i Norge tidligere, og som ikke hadde oppholdstillatelse fra før.

– Denne gruppen tas på kvoten for overføringsflyktninger. Instruksen legger til rette for en trygg utreise fra Gaza for norske barn, sa justisminister Emilie Mehl til TV 2 søndag.

Overføringsflyktninger

Norge har sagt ja til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om å ta imot en kvote på 2000 overføringsflyktninger i 2023, og regjeringen har foreslått 1000 i statsbudsjettet for neste år.

Nå kan altså palestinere i Gaza og Israel som følger barn til Norge komme inn på FN-kvoten.

Justisdepartementet har også instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de skal prioritere søknader om oppholdstillatelser fra personer som er i Israel eller Palestina, som allerede ligger til behandling.

Det betyr at søknader til UDI om familieinnvandring blir behandlet raskere.

– Personer fra Gaza som får innvilget en oppholdstillatelse kan tilbys assistert utreise på lik linje med norske borgere, opplyste Mehl til TV 2.

Utrop lykkes ikke med å få kommentar fra UDI.

 

 

 

 

 

 

Familieinnvandring fra Gaza og Israel blir behandlet raskere nå, ifølge Justisdepartementet. Likevel, har Mohammed Alghalban fått avslag på å hente gravid ektefelle til Norge.