Norskpalestinsk teatersjef løslatt

Kunstnerisk leder i Freedom Theatre i Jenin, Ahmed Tobasi, ble for noen dager siden arrestert av israelske soldater.
Foto: Skjermdump/YouTube/Frejabise Hugo
Ahmed Tobasi, kunstnerisk leder for The Freedom Theatre, ble løslatt noen få dager etter å ha blitt arrestert av den israelske hæren.

Ifølge en pressemelding fra Nordic Black Theatre tidligere i uken skal han ha blitt arrestert i sitt hjem i Jenin flyktningleir, sammen med broren sin, Mohammed.

– I morgentimene i dag brøt hæren seg inn i hjemmet til Mustafa Sheta, daglig leder for The Freedom Theatre. Soldatene stengte resten av familien inn i et rom, mens de bandt Mustafa på hender og føtter og kjørte avsted med ham til ukjent sted (…) Vi vet ikke hvor lenge Ahmed og Mustafa (eller de andre arresterte) vil bli holdt i varetekt.

– Stormet inn i boligen

Jarl Solberg, daglig leder i Nordic Black Theatre, sier de fikk høre at israelsk militære stormet inn i boligen hans i leiren, og tok ham og tre andre personer, troligvis også tilknyttet teatret, i varetekt.
Jarl Solberg i Nordic Black Theatre er bekymret og opprørt over behandlingen av Tobasi.
Foto : nordicblacktheatre.no
– Utifra informasjonen vi fikk ble mobiltelefoner og PCer ødelagt. I tillegg skal et nesten hundretalls personer ha blitt arrestert på Vestbredden, sier han til Utrop.

Snakket ut om militæraksjon

Tobasi ble født i flyktningleiren i Jenin, som han vendte tilbake til etter at han reiste tilbake fra Norge. I flyktningleiren har han drevet med teatervirksomhet.
– Jeg følte et ansvar for å gi noe tilbake til hjemstedet mitt, sa han til TV 2.
I intervjuet med TV 2 snakket han også om en militæraksjon i flyktningleiren i juli, noen måneder før krigsutbruddet.

Kontaktet UD

Tobasi er norsk statsborger av palestinsk opphav, som for tiden bor i Jenin, noe som gjorde at norske myndigheter kunne kobles inn i saken.

– Nordic Black sendte inn denne uken en bekymringsmelding til desken i Utenriksdepartementet (UD). Ifølge UDs regler bekreftet UD at de tok imot meldingen og svarte oss at de holdt på å undersøke saken, men kunne ikke orientere oss videre om situasjonen.

Teatret har engasjert seg sterkt i saken er et årelangt samarbeid med Freedom Theatre.

– Tobasi var student på teaterskolen vår, og jobbet etter endt utdanning i flere av våre prosjekter. Så reiste han tilbake til Jenin for å bli teatersjef i Freedom Theatre. Han har blant annet jobbet med teater for barn og unge.

Sist Nordic Black var i fysisk kontakt med ham var i august.
– Han kom til Norge for å spille teater, hvor vi hadde en turné og spilte for fulle hus. Vi turnerte i Karlsøy, via Trondheim og avrundet i Oslo. Så har han også turnert i Europa, og gjøre noen forestillinger i Frankrike. Likevel er situasjonen utfordrende for ham, som for andre palestinere, og selv med norsk pass er han nødt til å gjennom utallige kontrollpunkter.

Flyktet til Norge

Tobasi ble fengslet som 17-åring, og vurderte sin personlige situasjon på Vestbredden som så usikker at han reiste ut og flyktet til Norge.

– Etterhvert fikk han flyktningstatus i Norge, opphold og statsborgerskap.

– Siden Freedom Theatre anses av Israel som ideologiske og politiske, risikerer Tobasi og andre tilknyttet hardere behandling under israelsk administrativ varetekt? Selv om han nå igjen er fri?

– Flere av de hundre som har blitt arrestert i Jenin, og som fortsatt sitter fengslet, er mer enn bare kunstnere. Israelske soldater driver ikke bare med trakassering, men også grove krenkelser av menneskerettighetene overfor palestinere.

– En begrensing av kunstnerisk frihet

Solberg ser alt dette som en begrensning av den kunstneriske ytringsfriheten.

– Folk flest i Palestina rammes av krigen, ikke bare kunstnere. Vi er utrolig bekymret og opprørte over det som har skjedd med Tobasi, som er en god venn, kollega og arbeidspartner.

For Freedom Theatre rammer fengslingene organisatorisk, med nesten hele ledelsen i varetekt.

– For oss handler dette engasjementet om å sikre at kunst skal ha akseptable arbeidsvilkår. Freedom Theatre er en viktig partner for oss, og vi ønsker jo å fortsette og videreutvikle samarbeidet.

Utrop har kontaktet Israels ambassade i Oslo for tilsvar. Ifølge kilden ved ambassaden som har svart Utrop på e-post skal Tobasi være løslatt. Ellers henviser kilden til norsk UD angående spørsmål utover hensyn til personvern. Utrop har i tillegg kontaktet UD, uten å lykkes med å få et tilsvar.