– Ny asylpakt fokusert på å stenge grensene

Syrian refugee camp in the outskirts of Athens. Over 6.6 million Syrians were forced to flee their home since 2011. Many are still stranded in refugee camps in Turkey and Greece, waiting (and hoping) to be granted asylum in European countries or beyond. According to the United Nations Universal Declaration of Human Rights of 1948,
EUs nye asylpakt kan gi mer internering, ifølge flere aktører på feltet.
Foto: Unsplash
Antallet asylsøkere til Europa i høst er på nivå med flyktningkrisa i 2015. Nå frykter flere at EUs nye asylpakt vil gjøre situasjonen vanskeligere for barn på flukt.

Antall asylsøkere til Europa har i høst ligget på nivå med flyktningkrisa i 2015, skriver EUs asylbyrå i sin siste rapport.

Fortsatt er det syriske flyktninger som topper statistikken, etterfulgt av asylsøkere fra Tyrkia.

Redd Barna frykter at den nye asyl- og migrasjonspakten, som EU-landene ble enige om 20. desember, vil gjøre det enda vanskeligere å være barn på flukt.

– En av fire av dem som har kommet til Europa over Middelhavet er barn, sier Monica Sydgård, leder for Redd Barna i Norge, til Klassekampen.

– Kastet bort mulighet

Avtalen legger opp til en hurtigprosedyre der asylsøkere som har liten sjanse for å bli innvilget oppholdstillatelse, skal holdes innesperret i leire ved EUs yttergrense fram til de kan returneres.

– EU hadde en historisk mulighet til å ivareta barnets beste og retten til å søke asyl. Den skuslet de bort, sier Monica Sydgård og legger til:

– De har ikke hatt som mål å beskytte barna, men å stenge grensene.

Er bekymret for bruken av internering

Asyl- og migrasjonspakta er ventet å godkjennes formelt i 2024 og gjennomføres i løpet av 2025.

Sylo Taraku i tenketanken Agenda ser at avtalen har svakheter. I likhet med Redd Barna ser han utfordringene mer bruk av internering bringer med seg.

Agenda-rådgiver Sylo Taraku ser for seg at asylprosedyrene ved yttergrensene vil være langvarige.

– Målet er at alt skal være effektivt, men asylprosedyrene ved yttergrensene vil likevel kunne ta lang tid, spesielt ved store ankomster. Det er alltid krevende å samle mange mennesker på et sted og holde dem lenge der, sier han til Klassekampen.