Imdi-rapport: Én av tre ukrainske flyktninger vil bli boende i Norge

84 prosent ser seg selv som sysselsatte i framtiden hvis oppholdet i Norge blir langvarig.
Én av tre ukrainere som har kommet til Norge de siste to årene, sier de ønsker å bli. Over halvparten er usikre på om de ønsker å returnere når krigen er over.

Det er en økning siden i fjor da bare én av fem ukrainere sa at de ønsket å bli værende i Norge etter krigens slutt. Det viser en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

Siden Russlands fullskalainvasjon i Ukraina 24. februar 2022 har nesten 69.000 ukrainere fått innvilget kollektiv beskyttelse i Norge.

Flertall ønsker hvilken som helst jobb

64 prosent av dem som er spurt i rapporten sier de deltar i introduksjonsprogrammet, 20 prosent har allerede fullført og 6 prosent sier de planlegger å delta.

84 prosent ser seg selv som sysselsatte i framtiden hvis oppholdet i Norge blir langvarig. De fleste respondentene synes også det er viktigere å få seg en hvilken som helst jobb enn en jobb som er relevant for tidligere utdanning og kvalifikasjoner.

Må forsørge seg selv

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier regjeringen forventer at ukrainere deltar i arbeidslivet og lærer seg språket slik at de raskt kan forsørge seg selv.

– Det er bra for den enkelte og for samfunnet. Jeg er glad for at rapporten fra Imdi viser at ukrainere ønsker det samme. Arbeidsplassen er den viktigste arenaen for integrering, språktrening og inkludering i fellesskapet, sier hun.

Et problem for ukrainske flyktninger er at de har svake engelskkunnskaper. Kun tre av ti ukrainere som har svart på undersøkelsen, behersker engelsk godt nok til å gjøre seg forstått.

Samtidig sier hele 59 prosent av dem som har fått opphold i Norge at de har fullført høyere utdanning i hjemlandet.

To tredeler av dem som er kommet, er i arbeidsfør alder, mellom 18 og 65 år og 60 prosent av de ukrainske flyktningene er kvinner.

Nettverk i Norge

Direktør Libe Rieber-Mohn i Imdi sier flyktningene oppgir tre hovedårsaker til at de velger Norge i stedet for andre land.

– De er opptatt av at de i Norge får oppfylt sine rettigheter til kollektiv beskyttelse og opphold. De mener Norge er et bedre valg enn andre land fordi de får flere muligheter her. For det tredje oppgir mange at de har nettverk i Norge fra før, sier hun.

Rapporten er utarbeidet av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved Oslo Met.