La oss heller fremme kunnskap, enn å gå til verbale angrep på sjamaner

FORLOVET: Kronprinsesse Märtha Louise og shaman Durek Verret.
Foto: Soulspring. Gjengitt med tillatelse
Kommentatorene i Oslo slår moralsk mynt når de på skal kommentere Sjaman Durek’s nyeste Instagram-innlegg. Men alternativ behandling er mer populært ute i verden enn mange tror.

Sjaman Durek Verrett, som er forlovet med prinsesse Märtha Louise har de siste årene vært i hardt vær for sine sjamanistiske kommentarer om kreft, selvmordstanker, smykker mot koronasykdom osv. Selv vår egen statsminister kommenterte Durek sitt forlag om demonutdrivelse som «ganske uforståelig». Petter Eide i organisasjonen Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) reagerte for en uke siden på Durek sin påstand om at det finnes en selvmordsånd man kan drive ut. Verretts råd er «vås» og en «fornærmelse mot alle de menneskene der ute som er i veldig sårbare situasjoner», uttalte han. Jøss! Da blir man virkelig fornærmet av mye.

I et kunnskapssamfunn som Norge, så forstår jeg at mange tar avstand fra Durek sine tanker. Men la oss se litt utover boblen til aviskommentatorene i Oslo.

Min slekt ønsket bare å finne ytre faktorer som kunne forklare hvorfor jeg ikke hadde det bra.

Som psykisk syk i ungdomsårene, fikk også jeg høre at det muligens var demoner som hadde inntatt kroppen min. Slektninger som mente dette, handlet i god tro. Min slekt ønsket bare å finne ytre faktorer som kunne forklare hvorfor jeg ikke hadde det bra. De ønsket oppriktig å hjelpe meg, selv om den hjelpen var til liten nytte. I senere år har jeg forstått at kunnskap er kulturbasert. Du skal ikke lenger enn til Polen, hvor demonutdrivelse blir praktisert av over 70 prester.

La oss heller fremme bevisbasert kunnskap

I Norge har hele 37 prosent av befolkningen prøvd alternativ behandling. Noen typer behandlinger er selvfølgelig mindre vitenskapelige enn andre, og mange prøver ut alternativ behandling i ren desperasjon eller fordi de opplever at tidligere behandling ikke har hjulpet. Jeg tror derfor at det er feil medisin å snakke ned de som velger å tro på noe annet enn «oss», altså det som er allment kjent.

All PR er god PR for sjaman Durek og andre sjamaner som mener at man blir frisk av å kjøpe deres produkter, som for eksempel medaljonger. Og for hver gang man hopper seg på toget som heter «la oss snakke nedlatende om de som ikke deler våre tanker», så vil nettopp disse folkene, som Durek, få mer oppmerksomhet. La oss heller dele bevisbasert kunnskap, fremfor å dele tankegodset til selverklærte sjamaner.

Mønsteret er ganske likt som i pandemien, hvor mediene snakket om alt som ikke er bra for helsen, fremfor å rette fokuset på det som styrker immunforsvaret og derav gjør at mennesker ikke blir så syke av korona. For eksempel var det lite snakk om hvor viktig fysisk aktivitet, sykt kosthold og gode vaner er for å opprettholde god psykisk og fysisk helse.

Etter planen skal Durek Verrett gifte seg med prinsesse Märtha Louise i august og jeg håper mediene retter mer fokus på deres bryllup, enn på Durek sin kommentarer om enkelte sykdommer.