Bufdir vil ha full stans i adopsjoner fra utlandet – familieministeren vil vente på utredning

Departementet har bedt Bufdir komme tilbake med en ytterligere utredning så snart som mulig.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) vil ha full stans i alle utenlandsadopsjoner i to år. Adopsjonsforeningene frykter at stansen blir permanent.

Direktoratet vil ha stans i adopsjonene fram til en omfattende gransking er gjennomført.

– Vår vurdering er at risikoen for ulovligheter er reell, og at den er på et nivå som gjør at vi anbefaler midlertidig stans fram til utvalget leverer sin rapport og gir anbefalinger om hvordan et eventuelt framtidig adopsjonssystem bør se ut, sier Bufdir-direktør Hege Nilssen til VG.

Det er opp til Barne- og familiedepartementet å bestemme om de skal følge anbefalingen.

– Vil være inngripende

Barne- og familiedepartementet bekrefter overfor NTB å ha mottatt anbefalingen fra Bufdir.

– Departementet sin vurdering er at det er behov for ytterligere utredning av faktum og de rettslige spørsmålene som saken reiser for å kunne ta stilling til anbefalingen og gjøre en forsvarlig vurdering, skriver barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Hovedprioriteten til styresmaktene er at adopsjoner skal være trygge og i tråd med Haagkonvensjonen om vern av barn og internasjonalt samarbeid ved internasjonale adopsjoner.

– En midlertidig stans i alle utenlandsadopsjoner vil være inngripende. Det er derfor viktig at det blir gjort en grundig vurdering av hjemmelsgrunnlaget for en eventuell stans, alternative tiltak og hva slags konsekvenser en stans vil ha, fortsetter Toppe.

Departementet har bedt Bufdir komme tilbake med en ytterligere utredning så snart som mulig.

Frykter permanent stans

Adopsjonsforeningene InorAdopt, Verdens Barn og Adopsjonsforum stiller seg i utgangspunktet positive til granskningen av adopsjonssystemet, men mener begrunnelsen Bufdir legger til grunn for sin anbefaling, er mangelfull.

– En stans i alle adopsjoner mens en slik granskning gjennomføres vil være svært uheldig, og føre til at det ikke lenger vil være mulig for et barn som trenger en ny familie å finne en i Norge. Dersom Barne- og familiedepartementet følger anbefalingen fra Bufdir, er det i første omgang 350 søkerfamilier, og barn, som vil bli rammet, skriver foreningene i en pressemelding.

I praksis kan forslaget innebære en permanent stans av utenlandsadopsjoner, frykter de.

– Ingen av adopsjonsforeningene har økonomisk mulighet til å drive uten aktivitet fram til desember 2025.