Antirasistisk Senter vurderer å boikotte Arendalsuka

Hans Lysglimt Johansen og Alliansen kan se frem til deltakelse i Arendalsuka. Avgjørelsen skaper reaksjoner.
Antirasistisk senter ville ha Alliansen vekk fra Arendalsuka. Nå vurderer de sin egen deltakelse.
0Shares

– Vi vil nå selvsagt vurdere om det er aktuelt for oss å delta under Arendalsuka eller ikke, sier ARS-leder Rune Berglund Steen til Utrop.

Under et møte før helgen bestemte Rådet for Arendalsuka at både Alliansen og SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) skal få delta med arrangement og stand på Arendalsuka, melder Nettavisen.

SIAN ble utvist fra Arendalsuka for to år siden etter at deltagere kom med rasistiske tilrop mot personer med mørk hudfarge. Også SIAN ble anbefalt nektet deltakelse under Arendalsuka, men rådet har altså nå åpnet døra også for SIAN.

En viktig del av demokratiet er å beskytte minoritetene

– Henvisning til ytringsfrihetens vide rammer og demokratiets behov for å la alle stemmer slippe til. Vedtaket var ikke enstemmig, men flertallet i rådet stemte for denne avgjørelsen, skriver rådet.

Les hele avgjørelsen fra Rådet for Arendalsuka

– Fornuften seiret

Arendalsuka er et årlig arrangement som samler toppene i norsk politikk, næringsliv og organisasjonslivet.

– Jeg trodde hele tiden at fornuften ville seire og at ytringsfrihet skulle gå først, sier Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen til Nettavisen.

Ville ha revurdering

Antirasistisk Senter ønsket en revurdering av hvorvidt Alliansen skulle få delta på Arendalsuka. Det skjedde etter en gjennomgang av Twitter-meldinger fra Alliansen-leder Lysglimt Johansen.

– I Alliansens og Lysglimt Johansens tilfelle er det snakk om en rekke grovkornede, konspiratoriske, antisemittiske ytringer. Når han tar til orde for statskupp både i Norge og andre europeiske land, er det selvsagt også vanskelig å tro ham på at han er imot bruk av vold, sier Steen til Utrop.

Ytringer som skaper frykt

– At Alliansen slipper til, betyr i essens at det heretter er fritt fram for å delta i Arendal uansett hvor åpenlyst antisemittisk og rasistisk budskapet ditt skulle være, sier en skuffet Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter etter avgjørelsen.
Foto : Youtube screenshot

– Skal folk av prinsipp nektes deltakelse i Arendalsuka grunnet uttalelser på nett?

– Her er det ikke snakk om noen få uttalelser fra Lysglimt Johansens side – det er svært mange, om alt fra at jøder er “besatt av demoner” til at Høyre og andre partier er styret av “jødelakeier”. Flere av ytringene er godt egnet til å skape frykt, spesielt hos jøder. Jøder utpekes i essens som en hovedfiende som må beseires, i klassisk, konspiratorisk ånd, sier han videre

Steen mener også det er en misforståelse at ytringsfriheten tilsier at alle stemmer må få slippe til.

– Arendalsuka viser til demokratiets vide rammer og at alle stemmer skal slippe til. Det gjelder nå også antisemitter og Holocaust-fornektere. Man kan mene at jøder er besatt av demoner, og likevel få stand i Arendal. Menneskerettsdomstolen i Strasbourg er klar på at antisemittiske og rasistiske ytringer ikke er vernet av ytringsfriheten.

Skal beskytte minoritetene

– Ser du for deg at Arendalsuka kunne håndtert dette på en annerledes måte?

– Jeg ser dette som uendelig skuffende og uklokt fra Arendalsuka. De har ikke tatt lærdommene fra Almedalsveckan i Sverige på skikkelig alvor. Der har det etter hvert blitt utrygt for minoriteter å delta, på grunn av trusselen fra ytre høyre. Vi vet også fra i fjor at Alliansens stand tiltrekker seg nynazister. At Alliansen slipper til, betyr i essens at det heretter er fritt fram for å delta i Arendal uansett hvor åpenlyst antisemittisk og rasistisk budskapet ditt skulle være.

– En viktig del av demokratiet er å beskytte minoritetene. Men Arendalsuka har valgt å tolerere de intolerante, på jøders og andre minoriteters bekostning.