Flertallet i Drammen vil vedta å bare ta imot ukrainere

Flertallet av i Drammen kommunestyre går inn for å kun ta imot ukrainske flyktninger. Opposisjonen har varslet at de vil stemme mot vedtaket.
Foto: Drammen Høyre
Staten ba Drammen ta imot 340 personer, innstilte kommunedirektøren på 250. Men politikerne ville det annerledes, og mener Drammen har så store integreringsproblemer at 125 er et passende tall.

I tillegg vil politikerflertallet kun ta imot ukrainske flyktninger, selv om staten mener at kommunene ikke kan sette slike begrensninger.

Høyres Kristin Surlien sier at partiet står fast på vedtaket som ble gjort forrige uke, men at de ville bruke tiden fram til endelig vedtak i kommunestyret neste uke å undersøke lovligheten i å kun ta imot ukrainere, skriver Drammens Tidende.

Høyres Kristin Surlien ser ikke vedtaket som lovstridig.
Foto : Drammen Høyre

– Vi vet at vi utfordrer gjeldende praksis og at vi utfordrer hva vi som kommunepolitikere har mulighet til å påvirke, og hva som er ønskelig fra IMDi. Men det er en vesensforskjell på å utfordre noe som synes umulig, og det å fatte et ulovlig vedtak.

Rasisme

Hun mener at de foreløpig ikke kan se at de gjør noe som går imot lovverket.

– Dersom det mot formodning senere skulle vise seg at vedtaket likevel er ulovlig, må det selvsagt ses på omformuleringer fram mot kommunestyrets møte, sa Surlien.

Gard Hofsvang i Drammen Ap er sterkt kritisk til vedtaket, som han mener er rasistisk.
Foto : Drammen Arbeiderparti

– Høyre, som jeg mener er et anstendig parti, foreslår ting jeg forstår lite av. At KrF og Pensjonistpartiet også foreslår dette forstår jeg absolutt ingenting av. At en ukrainer som er skutt og forsøkt drept er viktigere å redde enn en fra Palestina eller andre land skjønner jeg ikke. Hvis det å skille på etnisitet og nasjonalitet ikke er rasisme, så vet ikke jeg hva det er!, tordnet Aps Gard Hofsvang.

Hevder Frp og Helgheim står bak vedtaket

SV-politiker i Drammen, Tony Burner, sier til Utrop at vedtaket går mot IMDis anmodninger.

– Her snakker vi om Drammen, en by som i 2014 fikk IMDis bosetningspris. Norske kommuner kan ikke skille flyktninger på nasjonalitet, utseende eller navn, men basere seg på reell beskyttelsesbehov. Antirasistisk Senter, LDO og statsråd Tonje Brenna har uttalt seg om dette, og snakket om at dette er ulovlig diskriminering.

SVs Tony Burner hevder det er Frp som har overkjørt de andre borgerlige partiene i saken.
Foto : Privat

Ifølge Burner er det Frp og kommunerepresentant Jon Helgheim, tidligere stortingsrepresentant, som har vært de sterke pådriverne for det opprinnelige vedtaket.

– Vi har fått en nytt hovedutvalg som heter “Aktivitet, arbeid og inkludering”, hvor Helgheim har en lederposisjon. Her var saken oppe først, og som var den i formannskapet denne uken, hvor jeg sitter.

– Frp har fått store gjennomslag for sin politikk, og vil helst ta imot folk som likner dem selv. Frp i Drammen har tidligere foreslått null flyktninger til kommunen, mens vi i Drammen har hatt tradisjon for å si ja til IMDis anmodninger.

– Gjort under press

Vedtaket ble gjort i hovedutvalget og formannskapet av posisjonspartiene Høyre, Frp, Krf og Pensjonistpartiet, opplyser han videre.

– Jeg var opprinnelig overrasket over at kommunedirektøren gikk inn for å ta imot 250, siden vi Drammen hadde rigget oss til å ta imot flere. I fjor tok vi imot 300.

For ham virket vedtaket gjort i en hast, og under internt press.

– Her snakket man om at Drammen har store integreringsutfordringer. Jeg spurte Kristin Surlien (H) hva hun mener med “integrering” og om ukrainere blir bedre integrert enn andre grupper, noe jeg ikke fikk svar på under møtet. Hun sa jeg skulle få svar neste uke. Ser man på opptaket fra kommunens hjemmeside ser posisjonspolitikerne ned på bakken og virker nærmest flaue over vedtaket, og at de måtte stemme sammen over noe de sannsynligvis ikke har blitt enige om.

Tror ikke vil gå igjennom

SV-politikeren tror ikke vedtaket vil gå igjennom neste uke.

– Jeg ser at både Krf og Pensjonistpartiet ser ut til å ha fått kalde føtter, og vil troligvis gå imot vedtaket. Og uansett om dette hadde vært lovlig, og dermed politisk gjennomførbart, så ville det vært grovt diskriminerende. Som SV-politiker tenker jeg det er helt utrolig hvordan Krf har blitt “utslettet” i denne saken, vel vitende om at partiet i samme blokk skal samarbeide.

Om et nytt liknende forslag skulle fremmes igjen i kommunestyret, vil SV og de andre opposisjonspartiene gå til verks, sier han.

– Vi kan vurdere lovlighetskontroll og kontakte Statsforvalteren, noe vi kommer til å gjøre på vegne av opposisjonsblokken.

Vi har reelle integreringutfordringer i Drammen

Utrop har snakket med Frps Jon Helgheim, som tilbakeviser kritikken:

Vi ønsker å redusere antall flyktninger til Drammen og ønsker å prioritere ukrainere, sier lokalpolitiker Jon Helgheim i Drammen FrP.
Foto : Stortinget
– Vi mener det er mange gode grunner til å gjøre det vi nå gjør. Drammen har over mange år mottatt flere flyktninger enn vi har klart å integrere og vi har derfor betydelige integreringsproblemer.

Helgheim ser helst til at Drammen ikke tar mer enn det vedtaket går inn for.
– 125 flyktninger er fortsatt et veldig høyt antall og vi skulle gjerne hatt dette enda lavere for å løse de problemene vi allerede har. Det er synd at SV, Ap, Sp og Venstre ikke evner å diskutere dette uten å ty til usakligheter og løgn.

Vil helst ha fra nærområdene

Helgheim og Drammen Frp vil helst ha flyktninger fra det de ser på som “kulturnære områder”.
– FrP mener flyktninger best hjelpes i sine nærområder, derfor vil vi prioritere ukrainske flyktninger, som er fra våre nærområder. Vi vil ikke medvirke til en politikk som bidrar til at tusenvis av mennesker drukner i Middelhavet hvert år. Ved å bosette flyktninger som legger ut på en livsfarlig reise for å komme til Europa, bidrar vi til en politikk som tar mange menneskeliv og det ønsker ikke FrP.
Helgheim hevder andelen ikke-vestlige innvandrere i Drammen fra før av allerede er høy.
– Vi har derfor ikke kapasitet til å bosette flere fra denne gruppen. Ikke-vestlige innvandrere har langt lavere arbeidsdeltakelse og krever mye mer ressurser i det lange løp, enn øst-europeiske innvandrere som vanligvis har en svært høy arbeidsdeltakelse.

Utrop har også kontaktet Høyres Kristin Surlien for tilsvar til saken