Reddet liten gutt fra brennende hus

Mohamed Dirshe satte sitt eget liv i fare for å redde en gutt fra å brenne ihjel. Men han vil ikke ha noe snakk om det, han liker ikke alt oppstyret i media som fulgte. – Jeg tenkte ikke noe spesielt. Jeg visste det var et barn der inne og så gikk jeg inn, sier han enkelt
Foto: John Inge Johansen / NRK
Med fare for sitt eget liv hopper Mohamed Dirshe fra Svolvær inn gjennom vinduet i det brennende huset og redder en åtte år gammel gutt ut av flammene. 
0Shares
Latest posts by Eva Holte (see all)

Uten Dirshes snarrådighet hadde den lille gutten vært død. 

– Jeg tenkte ikke noe spesielt. Jeg visste at det var et barn der inne og så gikk jeg inn, sier Mohamed Dirshe til nrk.no.

Fikk heltemedalje i gull

Forrige onsdag fikk han overrakt Carnegies heltemedalje i gull for redningsdåden. Han er den femte fra Nordland som får medaljen og den 15. i hele Norge. Canegies heltemedalje i gull utdeles for den mest fortjenestefulle redningsutøvelse hvor det er særlig stor risiko for eget liv, eller flere reddes under vanskelige forhold. 

Kvelden det begynte å brenne

Det var for seks måneder siden at Mohamed satt på stua og gjorde lekser sent på kvelden. Søsknene og moren hadde lagt seg. Plutselig blir han oppmerksom på at det sivet opp røyk nede ved gulvet. Han vekker alle i familien og får dem ut.

Ute på gata ser han at soveromsinduet i første etasje er knust. Mohamed hjelper ut en 11 år gammel gutt som forteller at lillebroren er igjen på soverommet. Mohamed hopper inn gjennom vinduet. 

– Det var mye røyk der, og varmt. Veldig varmt,  minnes Mohamed. Det er vanskelig å se gjennom røyken, men etterhvert finner han den lille gutten liggende på sengen. Sengetøy og klær har smeltet fast i hodet og på kroppen på åtteåringen. Mohamed bærer ham bort til vinduet og får han ut. 

– Det å klatre inn i et hus som brenner krever noe ekstraordinært. Jeg blir rørt når noen setter sitt eget liv i fare for å redde andre, sa Tom Cato Karslen, fylkesmann i Nordland, da han overrakte Carnegies heltemedalje i gull til Mohamed Dirshe. 

Les mer på nrk.no om Mohamed Dishe og hvordan det gikk med gutten han berget livet til.