Legen bad dem snakke mindre samisk hjemme

Foreldrenes ressurser har mye å si for hvordan barna klarer seg senere i livet
Foto: Flickr
Toåringen gjorde det dårlig under språkkartleggingen ved helsestasjonen i Tromsø. Moren fikk beskjed fra helsesøster og lege om at de ikke måtte snakke så mye samisk hjemme. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Språkkartleggingen blir gjennomført under to- og fireårskontrollene. Kartleggingene foregår bare på norsk i Tromsø, opplyser moren, Ingá Máijá Sara, til nrk.no

Det er nå tre år siden episoden på helsestasjonen, men Sara blir fremdeles opprørt når hun tenker på beskjeden hun fikk. Sara er selv barnelege og mener det er galt å tro at barna vil ha en bedre språkutvikling hvis man frarøver det det språket familien snakker til daglig.

Tromsø beklager

– Vi fikk beskjed om at en av oss måtte begynne å snakke norsk hjemme, forteller Sara til nrk.no. 

Hjemme hos henne prater de sammen på samisk. Samisk er morsmålet til begge barna. Toåringen, som nå er blitt fem, går i samisk barnehage. 

Seksjonsleder for barn og familie i Tromsø kommune, Anne Lium Berger, sier det er beklagelig om foreldrene har blitt møtt på den måten. Hun sier de ønsker å bedre det samiske tilbudet under disse kontrollene. Hun ber nå om at foreldre som har hatt dårlige erfaringer, tar kontakt med helsestasjonen. 

Les mer på nrk.noom språkkontrollene av de små barna i Tromsø.