– Strengere innvandringspolitikk sikrer ikke velferdsstaten

Å stramme inn på innvandring sikrer ikke velferdsstaten, mener forskere ved PRIO i en kronikk (illustrasjonsbilde).
Foto: Flickr
– I anledning verdens flyktningdag, 20. juni, ønsker vi oss en debatt som hever seg over kunstige motsetninger, skriver forskere ved PRIO i en kronikk.
0Shares

I kronikken skriver Kristian Berg Harpviken, Marta Bivand Erdal, Maria Gabrielsen Jumbert og Cathrine Talleraas, alle forskere ved Institutt for fredsforskning (PRIO), et det er ingen nødvendig motsetning mellom norske interesser og ansvarlighet i migrasjonspolitikken. Les hele kronikken i Aftenposten

– Forpliktende samarbeid har tjent Norge vel, både når det gjelder flyktninger og andre migranter, skriver forskerne.

Gir spaltist tilsvar

Kronikken er også et tilsvar til spaltist Kjetil Rolness, hvor han sist lørdag i Aftenposten argumenterte for at vi ikke må la oss styre av det «hodeløse hjertet» i innvandringspolitikken.

– Strammere migrasjonspolitikk er nødvendig om vi skal redde velferdsstaten, var et av hovedpoengene til Rolness.

– Å sette det «hodeløse hjertet» opp mot det «hjerteløse hodet», slik Rolness forfekter, bidrar hverken til en informert debatt eller en realistisk politikk, skriver forskerne.

Fanger ikke opp ansvarsforhold

Videre skriver forskerne at enda strengere innvandringspolitikk ikke er nøkkelen til å sikre velferdsstaten.

– Spørsmålet fanger heller ikke opp overordnede interesser og grunnleggende ansvarsforhold i norsk migrasjonspolitikk, og det usynliggjør betydningen av internasjonalt samarbeid som Norge har alt å tjene på.