Frp ville bruke loven for å stoppe Islam Net:

Aktiviteten er i gang på det omstridte «dawah-senteret» i Groruddalen

FULL AKTIVITET: Islam Nets «dawah-senter» i Oslo har åpnet for bønn og ulike aktiviteter og foredrag.
FULL AKTIVITET: Islam Nets «dawah-senter» i Oslo har åpnet for bønn og ulike aktiviteter og foredrag.
Foto: Lars Akerhaug
Frp fikk ikke flertall for å sette ned foten da saken var oppe i Stortinget. Islam Net reagerer sterkt på forslaget.

Mandag 25. mars er vi midt i fastemåneden Ramadan. På døren til Islam Nets såkalte «dawah-senter», Iman aktivitetssenter, står de ulike bønnetidene slått opp på døra. Det møtte sterke reaksjoner da kjøpet av eiendommen og planene om et senter for organisasjonen ble kjent, men senteret ser nå ut til å være i full drift.

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet (Frp) fikk heller ikke flertall da han  foreslo å gi en en klar lovhjemmel til å stanse virksomheter og fritidsaktiviteter rettet mot barn og unge som anses å ha en klart integreringshemmende effekt”.

Saken var oppe til behandling i Stortinget 15. mars. Wiborg la da ikke skjul på at forslaget retter seg mot Islam Net, som har satt i gang aktivitetene ved sitt «dawah-senter» i Oslo. 

Nesten alle partier har sterkt advart mot dette og mener det må stoppes. Store partier som Høyre, Rødt, Arbeiderpartiet og flere har uttrykt dette. Situasjonen har blitt så alvorlig at til og med Arbeiderpartirepresenttant Kamzy Gunaratnam har kalt Islam Net en «radikaliseringsmaskin». Vi er kjent med Islam Nets historie, inkludert deres invitasjoner til ekstreme hatpredikanter og diskusjoner om steining for utroskap. Vi vet også at to fremmedkrigere har reist derfra. Å tillate en slik organisasjon å etablere et ungdomssenter vil være skadelig for integreringen og bør stoppes. 

FIKK IKKE FLERTALL: Erlend Wiborg er innvandringspolitisk talsperson i Frp. Han vil stoppe Islam Net med loven i hånd.
Foto : Fremskrittpartiet

Full aktivitet

Islam Net har hatt flere arrangementer i det nye senteret og deler også på sine Facebook-sider bilder fra bønn i bygget, som har blitt kalt et dawa-senter og  ligger i Groruddalen i Oslo. Bygget skal også brukes som moské. Det ble også avholdt en stor festival i forbindelse med eid sommeren 2023 på senteret, i samarbeid med flere lokale moskeer.

Det er trist at politikere som Erlend Wiborg velger å bygge sin plattform på å spre islamofobe konspirasjonsteorier og polarisere samfunnet. For vår del er vi mer opptatte av å bidra positivt i lokalmiljøet vårt, sier Maher Osman fra Islam Net i en kommentar til Utrop (Les fullstendig tilsvar lenger ned i saken). 

Mahir Osman, tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, juridisk fagmedarbeider i Islam Net.
Mahir Osman, tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, juridisk fagmedarbeider i Islam Net.
Foto : Stortinget

Dawah betyr «å kalle til islam» og kan omtales som en form for misjonering, selv om muslimer vanligvis ikke bruker dette begrepet. 

Islam Net samler fortsatt inn penger og en video organisasjonen har lagt viser at det fortsatt ikke er helt ferdig inne i senteret. Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, anslår at det vil bli plass til 500-600 der når det er ferdig og senteret. 

Islam Net har også på sosiale medier reklamert for foredrag og aktiviteter på senteret. Organisasjonen deltok også i en høring 1. februar på Stortinget, der leder for Islam Net Fahad Qureshi kalte forslaget fra Frp «muslimfiendtlig» og «urovekkende»

Islam Net er en åpen organisasjon som jobber for integrering, valgdeltakelse og samhold, sa Qureshi og trakk fram at organisasjonen driver mange positive aktiviteter.

 

Fahad Qureshi er lederen av organisasjonen Islamn Net.
Foto : Privat

 

Blitt mer moderate

Han har tidligere gått tilbakegamle uttalelser som har blitt forstått som en støtte til dødsstraff, noe han også refererte til i høringen. 

Vi i Islam Net er godt integrerte. Det forslagsstiller egentlig ønsker er assimilering der muslimer skal strippes av seg sin religiøse identitet, sa Qureshi. 

Olav Elgvin ved Universitetet i Bergen har tidligere sagt at han mener at Islam Net har moderert seg.

– Islam Net har gjennomgått en tydelig endring de siste årene. De har fortsatt en del meninger som mange i Norge kan mislike. Men de har likevel blitt mye mer tydelige på at de støtter det norske demokratiet og rettigheter for ulike grupper, sier Elgvin til Nettavisen

En som nylig har besøkt senteret er Yasir Qadhi, en amerikansk predikant som skal ha kommet med flere kontroversielle uttalelser. Det førte blant annet til kritikk da han ble invitert til Storbritannia i 2017. Han har også beklaget flere uttalelser han tidligere har kommet med og vært tydelig blant annet på at han mener at såkalte hudud-straffer, fysisk avstraffing og dødsstraff, ikke gjelder i vestlige land. 

Får støtte

Islam Net får også støtte fra sentralt hold i moské-Norge. 

Forslaget vil føre til økt polarisering og splittelse i samfunnet ved å sette grupper opp mot hverandre og forsterke oss mot dem-retorikken. Det vil undergrave retten til foreningsfrihet, trosutøvelse og ytringsfrihet, sa Sajid Raheem, daglig leder i Muslimsk Dialognettverk, da forslaget var på høring. Han advarte om at forslaget kan føre til ekskludering, ikke inkludering og føre til økt følelse av utenforskap . 

Skuffet

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborg lot seg ikke overbevise av kritikken. Han er skuffet over at stortingsflertallet ikke ville vedta et forslag som kunne bidra til å sette ned foten for aktiviteten. 

Regjeringen må komme tilbake med forslag som gir kommunene virkemidler for å hindre fritidsaktiviteter for barn og unge som kan bidra til radikalisering.

Jeg synes det er synd, det viser det ikke er sammenheng mellom liv og lære, for alle har vært enige om at dette må stoppes, sier han og sier han samtidig er glad for at stortingsflertallet likevel purret på et tidligere vedtak fra 2020 om at regjeringen må komme tilbake med forslag som gir kommunene virkemidler for å hindre fritidsaktiviteter for barn og unge som kan bidra til radikalisering.

– Er det ikke forsamlingsfrihet i Norge, også for mennesker som har synspunkter du eller andre misliker?

Jo, det har vi men det er flere hensyn å ta når det gjelder barn og unge. Barn har spesiell beskyttelse, det er for eksempel ikke sånn at foreldre kan gjøre hva de vil med barna sine. Samfunnet har et spesielt ansvar for å sikre at barn får en trygg og god oppvekst, og det inkluderer å ta hensyn til deres behov og rettigheter.

Du viste i behandlingen av forslaget til at Islam Net støtter dødsstraff for homofile. Men dette er standpunkt de har gått tilbake på?

Jeg mener det ikke er helt tydelig, han har muligens et litt annet syn nå, men fortsatt forfekter de en veldig radikal versjon av islam, sier Wiborg, som også trekker fram eksempler på at Islam Net driver kjønnssegregering. 

Men det er det jo mange moskeer som gjør? 

Men det viser vi kan ikke være naive. Når planene om senteret ble kjent var daværende byrådsleder Raymond Johansen klar på at det måtte stoppes. Så da mener jeg at kommunene bør få den hjemmelen. 

Har norske muslimer grunn til å frykte at det starter med et forbud mot Islam Net og ender med et forbud mot forsamlingsfrihet om Frp kommer til makten?

Folk må tro på akkurat hva de vil, om det er Allah, Gud, Buddha, ingenting eller noe annet. Det avgjørende er at troen ikke påfører andre mennesker skade. Vi kan ikke akseptere at religiøse skikker brukes som en unnskyldning for å skade andre. I Norge må vi følge norske lover og regler, men troen og religiøs praksis er individets ansvar. De fleste norske muslimer støtter ikke disse ekstreme handlingene. Det er kun et lite, ekstremt mindretall som jeg mener skader omdømmet til flertallet av muslimer. 

KJØNNSSEGREGERING: Et eget skilt inne i bygget viser egen inngang for menn. Dette er vanlig i mange moskeer i Norge.
KJØNNSSEGREGERING: Et eget skilt inne i bygget viser egen inngang for menn. Dette er vanlig i mange moskeer i Norge.
Foto : Lars Akerhaug

Bekymret

Niels Fredrik Skarre, Fungerende generalsekretær i Samarbeidsrådet for Tro og Livssynssamfunn (SLT) viste under høringen på Stortinget at det stort sett er personer som faller utenom trossamfunn som står i fare for å bli radikalisert. 

Vi er bekymret for at en eventuell lovhjemmel for å hindre etablering og drift ikke vil treffe de som er tiltenkt, men kan eventuelt også hindre positiv aktivitet for trossamfunn og lokalsamfunn, sa Skarre under høringen på Stortinget.

Maher Osman har sendt dette tilsvaret til Utrop, på betingelse av at det publiseres i sin helhet: 

For noen måneder siden avslørte FrPs Erlend Wiborg at Leger Uten Grenser driver menneskesmugling. Det var vel bare et spørsmål om tid før han rettet sitt skarpe, kritiske blikk også mot oss radikale islamister.

Det er ikke til å nekte for at vi i Islam Net har etablert en radikaliseringsmaskin på Haugenstua. På Iman Senter jobber vi aktivt med å undergrave norske verdier ved blant annet å dele ut mat til rusbrukere ved Kirkens Bymisjon. Av og til tilbyr vi integreringshemmende leksehjelp til grunnskoleelever. Et par ganger i året arrangerer vi også eidfeiringer hvor tusenvis av muslimer blir radikalisert gjennom ansiktsmaling og hoppeslott.

Wiborg har selvfølgelig 110% rett i alt han sier om oss. Det hadde jo også Carl I. Hagen, da han i sin tid sa at nesten alle terrorister er muslimer. Det er allment kjent at vi muslimer bare later som om vi er snille, mens vi i virkeligheten jobber for å undergrave Norge, slik Wiborg endelig har avslørt. Vi jobber iherdig for å snikislamisere samfunnet, som Siv Jensen alltid pleide å si. Alle vet at muslimske trossamfunn aktivt motarbeider integreringen, så det er modig av FrP å fremme dette forslaget nok en gang, selv etter at det ble stemt ned sist. Det er bare synd at Stortinget styres av landssvikerne, og de mener jo – som Sylvi Listhaug så fint sa det – at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

Så fikk ikke FrP forslaget om å vilkårlig stenge moskeer igjennom denne gangen heller. Vel, når staten ikke er villig til å gjøre det som trengs, må vi kanskje se hen til løsningen skissert av tidligere justisminister Per-Willy Amundsen – før han da nylig ble etterforsket for rasistiske tirader på Facebook, og mistet alle verv i partiet. Han sa det rett som det var, da han foreslo at det snart kan bli nødvendig med et nytt korstog mot muslimer. Men om nye korstog blir litt hard kost for den gjengse nordmann, så har vi alltids Lars Thorsens forslag om å deportere eller internere oss – det er jo faktisk en smule mer humant.

Avslutningsvis – det er forstemmende at et stortingsparti i så mange år har gått inn for å spre denne typen islamofobi og fremmedfrykt. Det er trist at politikere som Erlend Wiborg velger å bygge sin plattform på å spre islamofobe konspirasjonsteorier og polarisere samfunnet. For vår del er vi mer opptatte av å bidra positivt i lokalmiljøet vårt. Det har vi aktivt jobbet med de siste årene på Iman Senter, og det fortsetter vi med tross Wiborg og hans partifeller.


Utrop har forelagt uttalelsene fra Islam Net for Fremskrittspartiets Erlend Wiborg. Han har foreløpig ikke svart. Vi oppdaterer saken når vi får svar.