- – Nå er jeg snill med meg selv - 02.12.2024
- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
- Innvandrervelgernes statsministerkandidat - 01.12.2024
I 2019 var det tre personer i ledergruppene til Norges 50 største selskaper som hadde flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn, noe utgjorde omtrent 0,65 prosent av utvalget, viser kartleggingen.
I 2023 var andelen falt til 0,22 prosent, ettersom det bare var Aysegül Cin fra Gjensidige som var norsk med flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn i utvalget. Hun har nå sluttet i Gjensidige, og dermed er det ingen igjen.
– Det har lenge vært en utfordring med få nordmenn med flerkulturell bakgrunn i lederstillinger i norsk næringsliv, men det er overraskende og trist at utviklingen går i feil retning, spesielt i en tid hvor mange snakker om viktigheten av å ha dette på agendaen, sier Ali Rana, ansvarlig for undersøkelsen hos PA Consulting, i en pressemelding.
Heller ingen i offentlig sektor
Totalt er det 418 personer i ledergruppene i Norges 50 største selskaper. Ser man på Norges 100 største selskaper, er andelen nordmenn med flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn på 0,4 prosent (3 av 756).
Jawad Asadi, leder for butikkporteføljen til Elkjøp, og Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i OBOS, er blant disse. Sistnevnte er også eneste norske toppleder med en flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn.
Når det gjelder mangfold i ledergruppene, står det ikke bedre til i offentlig sektor. I undersøkelsens utvalg av de 100 største organisasjonene i offentlig sektor har ingen av de øverste lederne flerkulturell, ikke-vestlig bakgrunn.
– Vi hadde trodd at offentlig sektor ville gå foran som et godt eksempel. De har i enda større grad enn privat sektor en mulighet til å ta grep her, men det er skuffende at de fortsatt har så svake resultater å vise til, sier Rana.
Ser få andre flerkulturelle
Rana er strategikonsulent og medlem av PA Consultings ledergruppe. Han er født i Norge av foreldre som innvandret fra Pakistan. Han treffer få, om noen, med flerkulturell bakgrunn i sin hverdag.
– Jeg har vært i svært mange ledergrupper i Norden de siste 15-20 årene, men har knapt truffet noen med min type bakgrunn. Det er synd. En mer diversifisert ledergruppe tenker annerledes og bredere. Det er også viktig at vi beholder det norske vi-et. Norge trenger derfor flere ledere som kan være forbilder for alle, også minoritetene, sier Rana.