Norsk-amerikaner utfordrer norske institusjoner til å engasjere seg

– Jeg tror ikke at EU-kommisjonen kommer til å legge seg flat for mangfoldskravene fra USA. Det kan kanskje heller bidra til å forsterke Europas posisjon i forskning globalt, sier Curt Rice, direktør i Fulbright Norge.
Foto: hafslund.no
Curt Rice, direktør i Fulbright Norge, har vært i USA for å diskutere forskerutveksling med forskere, institusjonsledere og kongressmedlemmer, i møte med nye krav.

Fordi han er både norsk og amerikaner har Rice god kjennskap til likestilling og mangfold i forskning.

– Situasjonen skaper en utmerket mulighet til å vise våre verdier rundt akademisk frihet og likestillings- og mangfoldsarbeid, og samtidig styrke kontakten med amerikanske forskningsinstitusjoner, sier han til Kifinfo.

Rice har lenge vært engasjert i likestilling og mangfold og mener at Forsknings-Norge må forsterke samarbeid og forskerutveksling med USA.

– Norske institusjoner bør engasjere seg nå, sier Rice, som har vært leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) i to perioder og tidligere rektor ved NMBU og OsloMet.

Ser konsekvensene av politikk

20. januar overtok Donald Trump som president i USA, og har rukket å utstede en rekke presidentordrer som påvirker høyere utdanning og forskning.

En av disse er presidentordren som krever at alle mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (ofte kalt DEI: diversity, equity, inclusion) i den føderale staten skal avsluttes.

Konsekvensene av dette har Rice også sett i praksis gjennom arbeidet med å godkjenne forskningsprosjekter for forskerutveksling mellom Norge og USA.

– Amerikanske myndigheter vil ikke lenger vil finansiere forskningsprosjekter gjennom Fulbright som har med mangfold å gjøre. I år har statssekretæren for utenriksministeren i USA sett på hver enkelt søknad og silt ut forskningsprosjekter de ikke ønsker å støtte.

Klima- og mangfoldsforskere stoppes

Rice opplever at gruppen med forskere fra USA som ønsker et opphold i et annet land som i størst grad merker konsekvensene, i hvert fall i Fulbright-systemet.

Noen har blitt stoppet fordi de forsker på klima, andre fordi de forsker på mangfold.

– Gruppen som amerikanske myndigheter er mest opptatt av er amerikanske forskere som skal til Norge. En tredjedel av søkerne fra denne gruppa rammes, der søknadene er satt på vent med forbehold om endelig behandling, sier han.