Feilaktig oppslag om “ostetrøbbel for muslimer”

Det brukes verken svin eller noe annet av animalsk opprinnelse i osten fra TINE. Opplsaget i VG er helt feil, mener TINE.

Med overskriften “Ostetrøbbel for muslimer” hadde VG et oppslag om bruk av svineløpe i ost.

-TINE gikk bort fra bruk av svineløpe i ost i 1985, sier PR-rådgiver Bjørn Brennskag til Utrop. Oppslaget er ikke riktig, og vi beklager at oppslaget ble slik det ble.

Opplsaget har skapt sterke reaksjoner blant muslimske miljøer, og det viser seg nå at det ikke en gang er tilsatt løpe av animalsk

opprinnelse.

Tidligere benyttet enkelte meierier svineløpe som inneholdt pepsin (enzym i magesaft) fra svin. Men i 1985 ble det avgjort å ikke bruke slik løpe. Avgjørelsen ble tatt bl a på bakgrunn av problemene i forhold til muslimers religiøse forhold samt vegetarianere.

– Løpe som benyttes i de fleste av TINEs oster i dag, er et naturlig stoff som blir utvunnet fra storfemager (ikke svin) og inneholder enzymene chymosin og bovinpepsin. Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av mysen blir det bl.a. produsert brunost, forklarer Brennskag.

-Enkelte forbrukere ønsker heller ikke å spise ost som er tilsatt løpe som har opprinnelse fra storfe. For noen muslimer kreves det dokumentasjon på at dyret som har avgitt løpemage til løpeproduksjon skal være slaktet i henhold til bestemte ritualer. Tilsvarende gjelder også for jøder. Videre vil enkelte vegetarianere utelate ost som er tilsatt løpe av animalsk opprinnelse, fastslår han.

Mikrobiell løpe brukes

– De fleste grupper aksepterer ost der det benyttes såkalt mikrobiell løpe. Den mikrobielle løpen utvinnes av en muggsopp som kalles Rhizomucor miehei. Det aktive enzymet er såkalt protease, og er et enzym som produseres naturlig av denne muggsoppen.

– Av TINEs oster som er basert på mikrobiell løpe er; Norbo, Snøfrisk Hvitost (laget av geitmelk) samt Norsk Chevre Haukeli. Norbo og Norsk Chevre Haukli er merket med mikrobiell løpe på emballasjen som en informasjon til våre forbrukere, sier Brennskag.

I tillegg produseres følgende oster fra TINE uten tilsetning av løpe: TINE Kremost, Snøfrisk, TINE Gamalost og TINE Pultost.