Holmlia-drapet på forsiden

(Innenriks) I en lang artikkel skriver den amerikanske storavisen om det velstående og trygge Norge, som når det ser seg i speilet, får selvbildet utfordret. For hvordan kunne en 15-årig ghanesisk-norsk gutt bli stukket ned av nynazister i et verdens beste land?

“After Black Teenager Is Slain, Norway Peers Into a Mirror”
Journalisten viser blant annet til Gro Harlem Brundtlands kommentar om at “det er typisk norsk å være god”, men at nordmennene i dag tviler på velferdsstaten sin.

– Flere og flere nordmenn stiller nå spørsmål ikke bare ved rasemessigeforhold i samfunnet sitt, men også ved en velferdsstat som i flere tiår er blitt finansiert av noen av verdens høyeste skatter, står det i avisen.

Drapet på Benjamin har forandret på dette bildet. Norge må i større grad stille seg spørsmålet om hvordan det er å være nordmann og europeer i verden som er i endring.

– De fleste har forstått at Norge ikke lenger er det landet de trodde det var. Tidligere hevdet mange at det ikke eksisterte rasisme i Norge. Dette er nå radikalt forandret og folk flest innser at dette også har blitt et problem i Norge, sier Nadeem Butt, leder for Antirasistisk senter, til New York Times.

Det går videre frem av artikkelen at Norge er i ferd med å bli et flerkulturelt samfunn, men at ikke alle nordmenn helt vet hvordan de skal forholde seg til dette.

– Nordmenn kjenner fortsatt fremmede kulturer som en trussel, sier Øystein L. Pedersen ved Antirasistisk Senter til New York Times.

Les artikkelen på The New York Times