Historisk jevnt valg i Italia

Sent i ettermiddag viste valgdagsmålingen et knapt flertall for opposisjonskandidaten og hans sentrum-venstre koalisjon. Imidlertid har regjeringskandidaten Berlusconi spist opp forspranget under de siste timene.

Landets største avis Corriere delle Sera skriver om et knalljevnt resultat, og en lang natt for valgvakene. «Et Italia delt på midten» står det i forsiden på nettutgaven.

I skrivende stund (kl 24.00 CET) melder landets Innenriksdepartement om et nesten uavgjortresultat mellom begge leire. Berlusconis Casa della Liberta (Frihetens Hus) og utfordrer Prodis L`Unione. Siste tall viser at førstnevnte har 50% i Senatet, mens L`Unione foreløpig har fått 49,14% av stemmene. I valget til Deputerkammeret leder imidlertid sentrum-venstre grupperingen med 50,51% mot regjeringskoalisjonens 48,97%.

Fakta om valget:

– Stemmerettsalderen er 18 år, men 25 år for å avgi stemme til Senatet. En senator må være minst 40 år.
– Valgdeltakelsen var i 2001 82,7 prosent.
– Et nytt system for mandatfordeling prøves ut ved årets valg. Det er proporsjonalt, men garanterer flertall for den alliansen som får flest stemmer.
– Frittstående partier må få betydelig flere stemmer enn de som går inn i en allianse for å bli representert. Dette presser fram skjøre og gebrekkelige allianser.
– Senatet og Deputertkammeret, har forskjellige regler. En allianse kan derfor få flertall i det ene, men tape det andre.

Bare 12 prosent av de valgte representantene er kvinner. Det er den laveste andelen kvinner i Europa.