Møte om Sri Lanka i Oslo

Det er planlagt et møte i Oslo på fredag der representanter fra EU, Japan og USA skal sammen med bistandsminister Erik Solheim ha samtaler om fredsprosessen på Sri Lanka.

UD opplyser ovenfor Utrop at dette er et “Co-Chairs” møte, et regulær møte som har vært planlagt lenge for de som tilrettelegger for fredsprosessen.

Fra USA deltar Richard Boucher, tidligere talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, mens Yasushi Akashi representerer Japan.
Ingen representanter for regjeringen på Sri Lanka eller den tamilske separatistorganisasjonen LTTE vil være til stede, fastslår utviklingsminister Erik Solheims informasjonssjef Espen Gullikstad overfor NTB.

Utenriksdepartementet fraråder nå reise til eller opphold i de nordlige og østlige deler av Sri Lanka.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Sri Lanka oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Colombo.

Tamiler på flukt
Over 40 000 tamilere på Sri Lanka er nå på flukt etter at Colombo-regjeringen gjennomførte et luftangrep mot det tamilske området hvor Tamiltigrene angivelig skal befinne seg.

I to dager har Colombo-regjeringen bombet det tamilske Trincomalee-distriktet nordøst på Sri Lanka. Bomberaidet, som har vært den største militæraksjonen siden 2002 da våpenhvilen mellom tamiltigrene og regjeringen ble opprettet, var rettet mot Tamiltigrene og førte til at minst 12 personer ble drept, skriver VG.