Bush nasjonalsangen på spansk

- Jeg synes nasjonalsangen bør synges på engelsk, og jeg synes de som er borgere her bør lære engelsk, sier USAs president George W. Bush.

Wyclef Jean og Gloria Trevi har spilt inn en spansk versjon av den amerikanske nasjonalsangen. Platen ble sluppet på det amerikanske markedet fredag og har skapt frisk debatt.

– Ville franskmennene ta det som patriotisme dersom noen sang Marseillasen på engelsk? Selvsagt ikke, sier Mark Krakorian, leder for tenketanken Center for Immigration Studies ifølge CNN.

I juni kommer en remix-versjon med engelske tekstlinjer som kritiserer amerikanske immigrasjonslover. «… la oss ikk starte en krig med disse hardt arbeidende menneskene, de kan ikke hjelpe for hvor de er født,» heter det i sangen.

USAs innvandrere blir hjemme 1. mai
USAs innvandrere vil vise hvor viktige de er for det amerikanske samfunnet ved å bli hjemme fra arbeid, skole og andre aktiviteter 1. mai. Mandag er normal arbeidsdag i USA, hvor arbeiderbevegelsens dag i stedet feires i september.

Organisasjoner som representerer innvandrere med latinamerikansk bakgrunn, har tatt initiativ til aksjonen, men de oppfordrer også alle andre minoriteter til å delta, i følge NTB.

Ett av målene med aksjonen er å presse amerikanske myndigheter til å gi lovlig opphold til 12 millioner innvandrere som er kommet til USA på ulovlig vis.