-Bruker obervatørene som menneskelig skjold

0Shares

Det begynte med sjøslag mellom srilankiske marinen og Tamiltigrene utenfor nordkysten av øya. Tigrene angrep en konvoi som eskorterte et fartøy hvor det var 710 soldater om bord. Ifølge BBC ble minst 45 mennesker drept i kampene. Minst 15 srilankiske marinesoldater er savnet.

En norsk fredsobservatør var om bord i båten som ble angrepet. Ifølge Utenriksdepartementet ble han rakst fraktet til land og har det etter forholdene bra.

De nordiske observatørene jobber for observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission SLMM. Totalt arbeider det 60 observatører fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island på Sri Lanka. Major General Ulf Henricsson er sjefen for SLMM.

I en pressemelding 11.mai kritiserer SLMM Tamiltigrene for å krenke våpenhvileavtalen, og at de ikke hadde råderett i sjøen. ”Sjøen som omringer Sri Lanka er regjeringskontrollert området”, het det i følge pressemeldingen.

Ble advart
– Vi har gjentatte ganger informert SLMM om at vi vil slå tilbake dersom srilankiske skip avskjærer våre. Derfor advarte vi våpenhvileobservatørene om å avstå fra å være ombord i regjerings skip, skriver tamiltigrenes politiske leder S.P Tamilchelvan i et brev til Henricsson.

– Til tross for advarsler har SLMM satt livene til observatørene i risiko for å beskytte regjeringssoldatene. Samtidig har SLMM avstått i å beskytte tigrene, skriver han i brevet.

Videre påpeker han tamiltigrenes rett til å drive øvelser og patruljere i farvannene rundt områdene de kontrollerer på Sri Lanka, og viser til tidligere brevkorrespondanse med SLMM.

Allerede i et brev datert 18.mai skal tigrene ha påpekt at srilankiske marinefartøy prøver å trenge seg på tigerkontrollert havn.

– Sri Lankeisk marine bruker observatørene brukes som menneskelige skjold for å kunne forstyrre tigrenes aktiviteter, heter det i følge et brev datert 11.mai.

Hele brevkorrespondansen kan leses her: LTTE refutes SLMM’s controversial statement