Flyktninger vender hjem

0Shares

Kl. 05.00 lokal tid startet den FN-sanksjonerte våpenhvilen, til tross for rapporter fra israelske kilder om at det har vært skutt mot “militante grupper”. Fram til i dag, og siden konflikten startet 12. juli har man bekreftet rundt 1 000 libanesiske ofre, flesteparten av disse sivile.

157 israelere har er foreløpig bekreftet omkommet. Konflikten startet da Hizbollah-geriljasoldater tok to israelere til fanger ved en grensepost samme dato. Libanon har nå ca. 700-900000 interne flyktninger, ifølge tall fra FNs Høykomissær for flyktninger.

Flere tusener i Sør-Libanon har benyttet anledningen til å vende mot sine hjem, med kilometerlange køer som følge i formiddags- og ettermiddagstimene i dag. Biler pakket med bagasje har kjørt sydover fra Sidon og hovedstaden Beirut etter at nyhetene om en midlertidig våpenhvile ble kjent. Israelerne har imidlertid ikke løftet forbudet mot trafikk i veiene sør for Litani-elven, og varsler om at kjøretøy utenfor sikkerhetssonen vil befinne seg på eget ansvar, melder BBC World Service.

I etterkant av den annonserte våpenhvilen har begge sider i konflikten erklært seier. Hizbollah har utdelt løpesedler hvor de gratulerer “Libanon og det libanesiske folket med å ha overvunnet den israelske aggresjonen”. Talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Mark Regev, sier seg fornøyd “med å ha knust en stat inne i staten Libanon”.

Ifølge FN-resolusjonen forplikter Hizbollah seg til å avslutte angrepene mot Israel, som på sin side må slutte med gjengjeldelsesangrepene mot libaneserne. Resolusjonen krever også det stasjoneres en fredsstyrke på 15000 under FN-kommando. FN-styrkene skal overvåke i samarbeid med libanesiske styrker, som skal flyttes sørover, etterhvert som israelerne etter planen skal trekke seg.