Reinfeldt kårer seg selv til valgvinner

0Shares

Sentrum-høyrealliansen ledet av Fredrik Reinfeldt ser ut til å gjøre slutt på 12 år med sosial- demokratisk styre i Sverige. Valget blir sett på som historisk på mange måter. For første gang siden Carl Bildt og tidlig 90-tall kan svenskene få borgerlig regjering og bryte sosialdemokratenes dominans i svensk politikk. Siden 1932 har sosialdemokratene vært i regjeringsposisjon i løpet av hele 65 år, og for å finne siste borgerlige flertallsregjering må vi tilbake til 1982. Carl Bildt måtte støtte seg på protestpartiet Ny Demokratis støtte for å gripe til seg flertallet i Riksdagen.

Ved siste landsopptelling (5687 av 5783 valgdistrikter kl. 21:30 lokal tid) leder alliansen med 177 mandat mot 172.

Moderatene gjør et brakvalg og øker 10 prosentpoeng til 26%. Centerpartiet øker til 8,0%,
Folkpartiet fikk 7,5%, mens kristeligdemokratene ender opp med 6,6%. Sosialdemokratene går tilbake til 35,3% sammenlignet med 2002 (-4,6) og Vänsterpartiet 5,8%. Miljöpartiet øker til 5,1%.

Reinfeldt og hans koalisjon ser ut til å la seg svøpe i seiersrusen allerede. Lederen for det som trolig vil bli landets nye borgerlige regjering takket sine valgmedarbeidere under Moderaternas valgvake på Nalen i Stockholm.

– Jeg vil gjerne takke dere. Det er deres fortjeneste at vi har vunnet valget. Vi har gjort den største valgframgangen for et svensk parti noensinne, ropte han til sine jublende tilhengere.

Samtidig melder også Sveriges Television (SVT) at Göran Persson har ønske om å trekke seg som leder for sosialdemokratene ved neste partikongress mars 2007. Beslutningen har kommet i kjølvannet av valgnederlaget i kveld, når han informerte sentralkomitéen om at han i løpet av neste uke vil ha et møte for å utpeke sin etterfølger.

– Vi har tapt valget, men vi er ikke noe slagent parti, uttalte han til sine kamerater på kveldens valgvake.

Han la til at “sosialdemokratene kommer aldri til å akseptere høyresidens systemskifte.
– Vi kommer til å slå tillbaka, men den comebacken kommer jeg ikke til å lede. Jeg kommer til å savne alle dere, konstaterte den avgående statslederen.

Valgkampen har vært preget av svenskenes svar på “Watergate”, da en en ansatt i det Liberale ungdomsförbundet som brøt seg inn i nettverket til Socialdemokraterna og kan ha forårsaket landets største politiske skandale noensinne. Tidligere i valgkampen skal en ungdomspolitiker i Kristdemokraterna ha forsøkt å infiltrere Socialdemokraterna ved å søke jobb i partiet. Situasjonen førte til at Folkpartiets partisekretær Johan Jakobsson trakk seg med umiddelbar virkning. Folkpartiet forventes å gjøre sitt dårligste valg på flere år, men ikke nok til å velte en mulig borgerlig flertall.

Moderaterna ser ut til å bli den store valgvinneren. Partiet får 28,8 prosent oppslutning, etter å ha ligget på rundt 25 prosent for få uker siden, og det er særlig i Stockholmsområdet at partiet går fram.

Folkpartiet får ca. 7% det samme som Centerpartiet, mens det andre “skyldige” partiet i den såkalte “spionskandalen” Kristdemokraterna vil få 8% oppslutning, melder Synovate Temo.