– Muslimer ikke bak 11. september

- Jeg tror ikke at muslimer har ressurser eller egenskaper til å utføre angrepene 11. september 2001, sier imam Hafiz Mehboob-ur-Rehman til Aftenposten. Flere norske imamer støtter ham.

– Det er mange teorier om 11. september, men ingen håndfaste bevis. Jeg tror ikke at muslimer kan ha stått bak angrepene, fordi de har ikke ressurser eller egenskaper til å utføre et så profesjonelt angrep. I tillegg er det imot islams lære å drepe sivile på denne måten, sier imam Hafiz Mehboob-ur-Rehman.

I snart 21 år har han vært imam i Islamic Cultural Centre, som er Norges første muslimske menighet. Han understreker at angrepene ikke kan forsvares, uansett hvem som sto bak, men han har ingen grunn til å tro at det var muslimer.

– Angrepene har ikke hatt noe positiv effekt for muslimer. Muslimer og islam har tapt på det som har skjedd, sier imamen.

Tidligere i uken sa imam Zulqarnain Sakandar til flere medier at USA selv sto bak 11. september.

Reagerer på uttalelser
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) reagerer sterkt på det han kaller «ekstreme synspunkter og holdninger» hos norske imamer.

– Jeg reagerer sterkt på det fordi jeg synes det er uttrykk for ekstreme synspunkter og holdninger, sa Hanssen til NRK fredag.

Statsråden tror vi lar oss sjokkere av at imamer, som er åndelige veiledere for muslimer, formidler slike holdninger.

Regjeringspartiene vil stille strengere krav om at imamer behersker norsk. Ap tar også til orde for mer bruk av norsk i imamenes preken. Mehboob Ur Rehman har vært imam i Norge i 21 år, men mener at å snakke godt norsk eller ha kjennskap til det norske samfunn ikke trengs.