Fornærmet gjestene

Kapittelnatta i Stavanger som hadde tema Afika ble til en natt med hets av afrikanere. Festivallederen vil ikke unnskylde språkbruken.

Med ord som «hottentott», «villkatt» og ved å snakke om upålitelige afrikanere, skal festivalsjef Birgit Hatlehol ha fornærmet flere av gjestene på årets festival, i følge Aftenposten.

Flere hevder hun var synlig beruset.

Under introduksjonen av en artist som steppet inn for en annen som hadde meldt avbud, skal det ha blitt hevdet at “disse afrikanerne kan, som dere vet, ikke passe tiden”, og flere av de afrikanske deltagerne reiste seg og gikk fra.

“Afrika og Danmark i våre hjerter” er parolen for arrangementet, der en rekke afrikansk musikere og forfattere er gjester. Flere av dem hadde fra før av reagert på andre kunnskapsløse kommentarer, rotete organisering og formuleringer i programmet, ifølge Thomas Ajamu Prestø, leder i African Youth Norge. Fredag rant begeret over.

– Dette er grovt, noe av det verste jeg har opplevd. Vi i African Youth reagerer på dette, og vurderer å melde saken inn til likestillingsombudet, sier han.

Ingen unnskyldning
– Først av alt, barregningen min viser at jeg bare hadde cola i rødvinsglasset mitt hele kvelden, sier Kapittelleder Birgit Hatlehol.

Hun forteller at endringer i kjøreplanen gjorde at noen av overgangene måtte improviseres, men mener likevel ikke at det er grunn til å oppfatte noen av det som ble sagt på scenen som fornærmende.