Sosialdemokratene vant valget

0Shares

Sikrere pensjoner i stedet for asylmillioner (valgplakat FPO). Foto: Claudio Castello

Sosialdemokratene kan meget overraskende få danne ny regjering i Østerrike etter kveldens valg, melder landets nasjonale radio- og TV-kanal ORF. Tall fra kanalen viser at regjeringspartiet OVP (Österreichischer Volkspartei) ligger knapt bak SPO (Sozialdemokratische Partei) med 34,2% mot 35,7%. For det konservative OVP er dette en kraftig nedgang fra siste valg i 2002, hvor regjeringspartiet og forbundskansleren Wolfgang Schüssel fikk 42,3% av stemmene. Nå kan det gå mot en tilværelse i opposisjon etter en nedgang på 8% Høyreradikale FPO (Freiheitliche Partei) kommer på en tredjeplass like foran miljøpartiet (Grünen) med 11,2%. Partiet har hatt en oppgang i så si alle forbundsstatene etter katastrofevalget for fire år siden, bortsett fra Kärnten, som er hjem til partiets tidligere leder, den sterkt omstridte Jörg Haider.

Nedgangen for OVP er overraskende. Meningsmålingene foretatt før valgdagen viste alt fra en knapp seier til venstresiden til en eventuell uavgjort og koalisjonsregjering mellom begge blokkene, noe som har skjedd ved et par anledninger tidligere i Østerrike. I tillegg til at dette skjer på et tids- punkt hvor landets økonomi er den tredje beste i EU-målestokk og arbeidsledigheten er lavere enn på lenge. Venstresidens sterkeste triumfkort under valgkampen har vært de siste årenes kutt til sosiale tiltak i statsbudsjettene, samt en ny pensjonslov som hevet pensjonsalederen betraktelig og førte til fjorårets storstreik i storbedriften BAWAG.

Leder for SPO i forbundsstaten Steiermark, Franz Voves, reagerte nærmest i ekstase når de første valgresultatene kom inn kl. 19.00 lokal tid. Han mener OVPs skremselstaktikk i forhold til fagforbundene har slått tilbake på dem i dette valget.

– Jeg hadde ikke regnet med et såpass bra resultat. Velgerne har felt sin dom, de vil ikke lengre ha denne politikken og har ikke latt seg lure av OVPs taktikkeri, forteller han til ORF.

Hans likesinnede i staten Tirol for OVP, Herwig van Staa, sier seg “slettes ikke fornøyd” med valgresultatet og forklarer de neslående tallene med “en stadig økende populisme og protestbølge i europeisk politikk”.

– Regjeringspartier er stadig under lupen og sliter med å få av seg et kritisk stempel, sukket van Staa, som selv er tilhenger av en samarbeidskoalisjon med SPO.