Vold og rasisme i tysk fotball

0Shares

Det foreløpige høydepunktet var masseslagsmålet under tredjedivisjonsoppgjøret Hertha BSC II – Dynamo Dresden den 26. oktober. 38 personer, derav hele 23 politifolk, ble til dels hardt skadet under opptøyene. 22 supportere ble arrestert.

Tysklands hooligans viser seg helst i tredje- eller fjededivisjonskamper hvor det antagelig er enklere å lage bråk. De er gjerne mellom 16 og 20 år gamle. Mange har bomberjakker og joggebukser på seg, enkelte foretrekker nynazistenes motemerker, gjerne med påskrifter som “Hooligan” eller “Kategori C” på brystet.

Sistnevnte stammer fra politispråket og kjennetegner gruppen av “voldssøkende supportere”. Sikkerhetsmyndighetene går ut fra at det finnes 3.000 kategori-C-fans i Tyskland, hvorav mer enn halvparten kommer fra det tidligere Øst-Tyskland. Alene 300 knyttes til Berlin. Drøye 1.000 tilhengere regnes blant “kategori B” som forener “de voldsomme hooligans”.

– Jeg var nesten på gråten. Hele 90 minutter ble jeg fornærmet på det verste. Da jeg beveget meg mot kabinen brølte idiotene fra hovedtribunen, “Drittnigger”, “Bimbo”, “Forsvinn ape”. Med senket hode løp jeg videre. Men plutselig sto det sju, åtte Halle-tilhengere foran meg. De spyttet på meg og lot meg ikke passere. En av dem forsøkte å slå meg. Så hilste jeg på Hitler sin måte. Noen tilskuere stormet ned på banen, kvalte meg og spyttet også. Jeg var jo nødt til å verge meg. Det sier Nigerianske Adebowale Ogungbure, som spiller i Tyskland i 8 år og for tiden holder til i Sachsen Leipzig.

Les mer i Alltidfotball.