Spansk fotballproff i hardt vær

0Shares

Spansk fotball er lidenskap, mål og særlig mye kontroverser. Den seneste har funnet sted de siste par ukene, og med FC Barcelonas unge forsvarsspiller Oleguer Presas i begivenhetenes sentrum.                                                                                                             

27-åringen fra Katalonia er blitt totalslaktet for sine uttaleleser i “Berria”, en baskisk-spansk avis. Han kom med sterk kritikk i forhold til spanske rettsprosedyrer og støttet offentlig det fengslede ETA-medlemmet Jose Ignacio de Juana Chaos´ sin hungerstreik. Chaos sitter i forvaring med flere liv på samvittigheten.                                           

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Malaga-spissen og selverklært “spansk patriot” Salva Ballesta, uttalte til Radio Cope at “han har mer respekt for hundeavføring som ligger på gaten”.  Oleguer har også fått internt korreks av klubbpresident Joan Laporta og trener Frank Rijkaard. I tillegg har sportsfirmaet Kelme, som inntil nå hadde støvelavtale med ham, valgt å avslutte kontraktforholdet.

Under siste helgs bortekamp mot Valencia i den spanske ligaen var han gjenstand for hjemmefansens konstante vrede og buing. Oleguers sterke politiske engasjement for den katalanistiske saken har falt veldig mange i den spanske kystbyen tungt for brystet. Valencia og Balearene (Mallorca og Menorca) blir av radikale katalanske nasjonalister sett på som en naturlig del av en storkatalansk stat, Los Paissos Catalans, noe som en enorm majoritet av Valencia bys og regionens innbyggere hardt vil motsette seg.

Fakta:
Navn: Oleguer Presas
Født: 02.02.1980, Sabadell.
Høyde: 1,87
Merittliste: Spansk ligamester med FC Barcelona (2004-05 og 2005-06).  Spansk supercupmester august 2006.

Kjent som: høyreback for regjerende CL-vinnere. Sterkt politisk engasjert; i sin selvbigrafi “Cami d`Ithaca” beskriver han sine sterke sympatier for et uavhengig Katalonia og kritiserer den forrige regjeringens deltagelse i Irak-krigen, samt den tredje verdens gjeldsbyrde. Har tidligere nektet å spille på det spanske landslaget, til tross for flere invitasjoner (han regnes som en av ligaens beste ikke-utenlandske forsvarere). Er personlig venn med zapatist-lederen Comandante Marcos, som i sommeren 2005 foreslo for ham at han tok med seg hele Barca-laget til Chiapas for å spille en veldedighetsmatch.