Frankrike foran skjebnevalg

Seneste fra presidentvalget. Avgjørende debatt i går.

Høyresidens kandidat Nicolas Sarkozy leder fortsatt med noen få prosent til sosialisten Segolene Royal foran helgens andre og avsluttende omgang i det franske presidentvalget. Tall fra en meningsmåling foretatt av TNS-Sofres for avisen Le Figaro 30. april viser at den inntil nåværende innenriksministeren vil få 31,18% og utfordreren Royal 25,87% av stemmene.

To ulike faktorer har gjort sitt til at siste valomgang kan bli mer spennende enn hva favoritten Sarkozy hadde håpet på. Høyreradikaleren Jean-Marie Le Pen har gått ut og oppfordret sine velgere fra å avstå eller stemme blankt, noe som kan øke sjansene for Royal ettersom Le Pen, hans National Front-parti og hele hans velgermasse har hatt et svært konfliktpreget forhold til høyresidens hovedkandidat. Onsdagens TV-debatt vil også være avgjørende. Den ellers Sarkozy ble testet i forhold til det franske folkets “trynefaktor” da han stilte opp mot en like karismatisk Royal.

Royal viste seg langt mer offensiv enn tidligere, og ser ut til å ha vunnet på det. Sarkozy beskrives i dagens franske aviser som å ha forholdt seg fornem og formell til kritikken fra Royal.

FAKTA:

Valget 5.-6. mai er det niende presidentvalget etter krigen. Forrige runde tok sted for to uker siden, hvor ingen av kandidatene fikk rent flertall. Oppslutningen har vært rekordhøy: hele 85% av de stemmeberettigede franskmenn gjorde sin borgerplikt.

Kandidatene:

Segolene Royal: født 22.09.1953, Dakar (Senegal)

– Segolene er en av åtte søsken. Faren, Jaqcues Royal, var tidligere artillerioffiser stasjonert i kolonitjeneste. Broren Gerard Royal har jobbet i det franske etterretnings-vesenet som logistikkansvarlig og søsteren Anne-Christine Royal har stilt opp til valg som kandidat for Jean-Marie Le Pens parti, Front National, i hjembyen Bordeaux. Etter endt opphold som au-pair i Irland gikk hun på den presitisjetunge ENA (Ecole Nationale d´Admistration), eliteskolen som har praktisk talt utdannet nesten hele den regjerende franske politiske klassen i etterkrigstiden. Var juniorstatsråd under Miterrand fra 1982 til 1988, vært fast parlamentsmedlem siden dengang og miljøvernminister i 1992-93. Royal har også vært viseminister i det franske Utdannings- barne- og familiedepartementet. Er samboer med nåværende partisekretær i sosialistpartiet, Francois Hollande, og begge har fire barn tilsammen. Sterk tilhenger av “third way policies”, satsing på sosiale tiltak og positiv til Tyrkias inntreden i EU

Nicolas Sarkozy: født 28.01.1953

– Nicolas er sønn av en ungarsk innvandrer og fransk mor. Faren, Pál Sarkozy, ble nødt til å flykte fra den nye kommunistregjeringen etter at han som halvaristokrat ble erklært “statsfiende” og risikerte å bli sendt til Sibir. Andrée Mallah, hans mor kom fra en jødisk konvertittfamilie. Sarkozys flerkulturelle bakgrunn har vært gjenstand for angrep fra Jean-Marie Le Pen og hans fremmedfiendtlige National Front. Sarkozy har jussutdannelse fra Nanterre-universitet i Paris, og vært både advokat og dommer. Fra 1988 til 1993 var han borgemester i Neuilly-sur-Seine, og siden dengang også hatt høytstående verv i det konservative partiet UMP. Fra og med 2002 har Sarkozy også vært innenriksminister, statsminister og i en kort periode i 2004 også finansminister. Kjennetegnes for sin sterkt karisma og businessmann-holdning, og tilhenger av reformer og konkurranseutsetting innenfor fransk økonomi og samfunnsliv.