UEFA ønsker å støtte etniske minoriteter

0Shares

Konferansen “Ethnic Minorities and Equality” i regi av det europeiske fotballforbundet (UEFA) og Football Against Racism (FARE) tok for seg temaer som situasjonen for fans av etniske minoriteter, fotballens rolle som brobygger for fleretniske samfunn og den seneste beklagelige trenden med trafficking av unge afrikanske spillere, hvor hundrevis av unge talentfulle gutter lures av falske agenter med “kontrakter” i europeiske profesjonelle klubber. I stedet havner de i transittleirer eller i private hus, sammen med andre papirløse flyktninger. “Kontaktpersonen” eller “agenten” stikker av og forlater  ungguttene til sin egen skjebne.

Foto: FARE/Gi Rasismen Rødt Kort

Slike og andre problemstillinger er for UEFA og FARE av høy prioritet. Under helgens konferanse i Paris var flere frivillige- samt minoritetsorganisasjoner invitert, samt supportergrupper og organer tilknyttet UEFA og flere klubber. Seniorrådgiver i UEFA, William Gaillard, fremhevet fellesinnsatsen som UEFA og FARE har gjort i løpet av sesongen.

– UEFA hilser velkommen et forhåpentligvis langvarig og fruktbart samarbeid mellom oss, hvor vi ser frem til å jobbe med en ny og effektivisert arbeidsplan foran neste sesong, og da særlig foran neste to store arrangement, EURO 2008 i Østerrike og Sveits og neste års Champions League finale.

Gaillard er glad over “regnskapet” foran sesongavslutningen i de europeiske ligaene. I forhold til 2005/06 var det en viss nedgang i rasismeepisoder. Likevel mener han man kan ikke slappe av når det gjelder arbeidet med å få fjernet vold, intoleranse, samt rasistiske- og diskriminerende holdninger fra fotballen.

– Vi er meget fornøyde med hva som har blitt gjort sålangt. Våre disiplinærkomitéer har kunnet rapportere om veldig få episoder, men fortsatt sliter vi med et økende voldsproblem, og for supporternes og klubbenes vel og vel så er dette et soleklart satssingsområde foran 2007/08-sesongen, avsluttet han.