Frykter broren tortureres

0Shares

Sinnappu Thambirajah har fått bekreftet fra kontaktpersoner på Sri Lanka at lillebroren virket skremt og psykisk sliten da han sist skal ha blitt observert i politiarresten 12. april. Han ville ikke svare på spørsmål. Etter dette ble han flyttet, og alle sporene slutter.

– Jeg er bekymret for broren min. Jeg tror han lever, men holdes fanget på et hemmelig sted, sier Sinnappu Thambirajah.

Tatt fordi han er norsk
Sounthararajan Thambirajah ble tatt av militæret og utlevert til politiet da han krysset grensen mellom områder kontrollert av De tamilske tigrene og den srilankiske hæren i slutten av mars.

31-åringen har bodd i Norge siden 1993 og er norsk statsborger. Han var i hjemlandet for å gifte seg. Broren tror han ble tatt til fange fordi han er tamil og norsk statsborger.

– De singalesiske myndighetene liker ikke Norge på grunn av fredsprosessen. De kaller nordmenn terrorister og omtaler Erik Solheim som ”hvit tiger”, sier Sinnappu Thambirajah.

Singaleserne mener Norge støtter tamilene for mye.

– Nordmenn er upopulære blant singaleserne. Norsktamiler blir nærmest litt mobbet når de kommer til Sri Lanka, sier Thiyakaraja Sivakkolunthu i Tamil Sangam Norge. Han tror myndighetene på Sri Lanka lyver når de sier at de ikke vet hvor Thambirajah befinner seg.

Unngikk demonstrasjon
Forleden var Thiyakaraja Sivakkolunthu ansvarlig for en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet, der tamiler i Norge ba den norske regjeringen om å benytte alle sine forbindelser for å finne den savnede. 200 mennesker møtte frem. Thiyakaraja Sivakkolunthu mener det kunne vært tusenvis.

– Mange var redde for å komme fordi bilder fra demonstrasjonen blir liggende ute på nettet og kan bli sett av singalesere i hjemlandet, sier Sivakkolunthu. Han tror ikke det hadde vært trygt for ham selv å gå i Colombos gater nå.

Sinnappu Thambirajah har blant annet kontaktet ambassaden og menneskerettighetsorganisasjoner på Sri Lanka i arbeidet med å spore opp broren.
Han håper også media kan være med på å sette søkelys på saken, men er skuffet over at ingen medier dekket demonstrasjonen.

Sounthararajan Thambirajah er den første norsktamilen som har blitt bortført på Sri Lanka. Foto: TamilNet

Ingen opplysninger
– Det er dessverre ikke noe nytt i saken, men vi gjør alt vi kan både på Sri Lanka og her i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD).

Til tross for stort fokus vet ikke UD hva som har skjedd med den bortførte norsktamilen. Myndighetene i Colombo har heller ingen opplysninger å komme med.

Melsom ønsker ikke å kommentere hvorvidt det har vært vanskelig å samarbeide med myndighetene på Sri Lanka.

– Ambassaden gjør hva den kan og bruker alle tilgjengelige kanaler, men det er begrenset hva den kan gjøre. De kan ikke drive politietterforskning, sier Melsom.

Hun har forståelse den vanskelige situasjonen familien befinner seg i.

– Vi følger saken nøye og tar den opp i de fora vi har, sier hun.